Tineretul în Mișcare – Întâlnire a minoritãților naționale și a imigranților la Cristuru Secuiesc

2012-09-23

Tineri din cinci țãri participã în aceastã sãptãmânã între 22 și 29 septembrie la schimbul de experiențe cu titlul „Minoritãți și imigranți din Europa, uniți-vã!” ţinut la Cristuru Secuiesc.


Eventimentul este organizat de cãtre Asociația Tinerilor din Transilvania prin programul Tineretul în Mișcare al Comisiei Europene și numãrã participanți din Estonia, Franța, Italia și Portugalia. Pe parcursul unei sãptãmâni, ei vor dezbate situația minoritãților naționale tradiționale și a imigranților din Europa. Țãrile sunt reprezentate de tineri provenind din majoritãțile naționale, dar şi din minoritãțile țãrilor respective: letoni și ruși din Estonia, imigranți arabi și asiatici din Franța, imigranți din nordul Africii și estul Europei din Italia, imigranți din fostele colonii Sao Tome și Principe din Portugalia și tineri maghiari din România.

În prima zi a programului europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a ținut o prezentare interactivã privind situația minoritãților din UE și a declarat cã Uniunea trebuie sã prezinte un exemplu bun al protecției minoritãților și sã se ocupe mai mult de situația minoritãților naționale și a imigranților. „Aşteptãrile şi drepturile minoritãților naționale și ale imigranților nu pot fi aceleași. Minoritãțile naționale tradiționale și cele fãrã stat au necesitatea de a avea drepturi lingvistice la nivel local și posibilitãți de a-și pãstra identitatea naționalã și cultura. Imigranții au nevoie de ajutor în domeniul integrãrii lor în societate. Trebuie totuși sã fim uniți în soluționarea problemelor minoritãților, trebuie sã accentuãm responsabilitatea statelor membre. Niciun stat nu poate nega existența minoritãților și fiecare trebuie sã-şi asume obligaţiile în rezolvarea situațiilor acestora într-un mod satisfãcãtor” – a declarat deputatul.

Csaba Sógor a explicat cã instituțiile UE încearcã sã ofere condiții de securitate în domeniul economiei, al apãrãrii, al ecologiei sau al protecției sociale, însã înãuntrul acesteia încã mai sunt locuri unde securitatea culturalã și etnicã nu este asiguratã. – Cea mai mare problemã este cã nu învãțãm destul despre celelalte culturi, iar pentru a conviețui în pace ar trebui sã ne cunoaștem mai bine. Istoria ar trebui sã fie predatã uniform în toatã Uniunea ca sã avem aceleași cunoștințe și sã înțelegem legitimitatea minoritãților naționale și a imigranților – a declarat Csaba Sógor.

Politicianul UDMR considerã cã pentru soluționarea problemelor minoritãților nu este nevoie doar de legi, ci și de o schimbare a mentalitãților: „trebuie sã acceptãm cã toți suntem egali, indiferent de culoarea pielii sau de apartenența etnicã”. În opinia eurodeputatului, acest lucru poate fi realizat prin educație.

Tinerii vor adopta la sfârșitul programului o proclamație, care va conține 10 dintre dezideratele minoritãților naționale și imigranților din UE. Acest document va fi transmis și Parlamentului European.

Galerie Foto