Inaugurarea noii şcoli de la Mereni

2012-08-12

Dupã cinci ani de lucrãri noua clãdire a şcolii „P. Kelemen Didák” din Mereni a fost inauguratã duminicã. Pe lângã cei aproape douã sute de invitaţi si lideri locali, la ceremonia de inaugurare a participat şi preşedintele UDMR, Hunor Kelemen şi europarlamentarul UDMR Csaba Sógor.


Şcoala cu clasele I-VIII a fost înfiinţatã încã din 1889 de cãtre învãţãtorul György Demeter, iar pânã la naţionalizarea sa în 1948 a funcţionat ca şcoalã popularã romano-catolicã. Dupã retrocedare, pentru liderii satului a devenit clar cã vechea clãdire a şcolii şi a bisericii nu mai oferã condiţii pentru educaţie, de aceea primarul István Molnár a început sã caute susţinãtori pentru construcţia unei noi şcoli.

„Cel, care în timpul lui face bine, lucreazã pentru secolele urmãtoare” – a spus primarul în discursul sãu. El a accentuat faptul cã aceastã construcţie nu s-ar fi putut realiza fãrã rãbdare, perseverenţã, credinţã şi solidaritate.

Europarlamentarul Csaba Sógor a vorbit despre cãlugãrul din secolul XVII Didák Kelemen şi epoca de aur a Transilvaniei: „Domnitorii vremii au ştiut cã nu oştile şi cetãţile puternice asigurã viitorul naţiunii şi ţãrii, ci educaţia. Azi ştim deja cã ţãrile care au investit în educaţie au supravieţuit mai uşor crizei economice. Acest lucru a fost ştiut şi de cei, care au încercat în regimul precedent sã ne priveze de educaţia în limba maternã.”

Csaba Sógor a explicat cã Didák Kelemen, la fel ca şi celãlalt mare fiu al regiunii, Sándor Körösi Csoma, nu a lucrat doar pentru ţara sa. – Ştiinţa nu cunoaşte frontiere, iar Þinutul Secuiesc va deveni puternic doar dacã reuşim sã vedem peste munţi – a spus deputatul. El le-a urat succes, sãnãtate şi spor elevilor şi profesorilor, care vor frecventa noua clãdire, care are nouã sãli de clasã, duşuri, o salã de mese, o bucãtãrie şi o bibliotecã.

„Pe lângã lobbyul fãcut la Bucureşti este nevoie sã avem vise, la fel ca şi de lideri locali conştienţi şi încãpãţânaţi, care pot realiza aceste vise” – a spus preşedintele UDMR Hunor Kelemen, care considerã cã noua clãdire a şcolii din Mereni este un exemplu a faptului cã putem „ridica pânzele” şi în aceste vremuri grele, cã putem progresa dacã oferim prin solidaritate un cãmin culturii şi identitãţii noastre naţionale.