Ediţia 13-a Programului de Afaceri pentru Tineret din Miercurea Ciuc

2012-08-02

Aproape 200 de tineri au participat între 29 iulie şi 4 august la cea dea 13-a ediţie a Programului de Afaceri pentru Tineret organizat la Miercurea Ciuc de cãtre Fundaţia Calasanctius, Asociaţia CTP Transylvania, Universitatea Sapientia şi Consiliul Tinerilor din Ciuc.


Programul din acest an a început duminicã cu un joc de team-building, iar programul educaţional propriu-zis au început de luni. Europarlamentarul Csaba Sógor le-a vorbit participanţilor miercuri dimineaţã. Deputatul este un susţinãtor al programului încã de la prima ediţie a acestuia, organizatã acum 13 ani.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor le-a vorbit tinerilor veniţi din toate colţurile Transilvaniei despre munca sa oferindu-le acestora şi sfaturi.

Politicianul maghiar din Transilvania a fost întrebat despre elementele unei afaceri de succes. Csaba Sógor a rãspuns prin a spune cã pe lângã o reţea largã de relaţii este nevoie sã restabilim încrederea, care este vitalã atât în lumea afacerilor, cât şi înãuntrul societãţii. – Consider cã pregãtirea profesionalã stã la baza oricãrei afaceri de succes. O viaţã este deplinã doar dacã ne ocupãm de ceva care ne place. Eu îmi iubesc munca şi mã consider norocos cã am reuşit sã fac toatã viaţa ceea ce îmi place. Totuşi,  pentru a putea lucra tot de-a lungul vieţii într-un domeniu care vã pasioneazã, trebuie sã vã dezvoltaţi în plan profesional în mod continuu, pentru cã puteţi deveni şomeri chiar şi cu trei diplome, într-un astfel de caz s-ar putea sã fiţi nevoiţi chiar sã vã schimbaţi profesia – a spus deputatul.

Csaba Sógor considerã cã tinerii maghiari din Transilvania ar trebui sã foloseascã mai des oportunitãţile de a studia în strãinãtate oferite de programe precum Erasmus, şi sã utilizeze cunoştinţele dobândite acolo în folosul comunitãţii de acasã. – Acesta este motivul pentru care susţin aceste programe şi tinerii care doresc sã înveţe – a declarat politicianul UDMR. Tinerii s-au interesat îndelung despre viitorul UE, problemele globale la care aceasta trebuie sã facã faţã şi oportuntãţile tinerilor rãmaşi acasã.

La fel ca şi în anul precedent, echipele înscrise în program lucreazã în patru domenii: pregãtesc planuri de afaceri la nivel de bazã şi avansat, respectiv planuri de marketing şi media. Munca lor va fi evaluatã în ultima zi a programului de cãtre un juriu profesional. Directorul programului, György Mudri considerã cã numãrul participanţilor creşte de la an la an. – Programul ajutã tinerii în alegerea carierei şi întãreşte relaţiile transfrontaliere pentru cã tinerii din Ungaria şi Transilvania lucreazã împreunã la aceste planuri. Succesul programului este dovedit şi de cãtre faptul  cã cei care au promovat se întorc la noi în fiecare an şi ne vorbesc despre succesele şi experienţele lor din lumea afacerilor – a declarat directorul programului.