Relaţiile dintre Orientul Îndepãrtat şi UE – Ce putem învãţa unii de la alţii?

2012-07-15

Aproape o sutã de tineri au participat la cea de a patra ediţie a Universitãţii Libere a Consiliului Tinerilor din Trei Scaune (HÁRIT) organizatã între 11 şi 15 iulie la Katrosa. Programul tinerilor a constat în competiţii între echipe şi diverse prezentãri.


La ediţia din acest an a evenimentului vicepreşedintele pentru comunicaţii al HÁRIT, Ágnes Ájgel l-a salutat pe europarlamentarul UDMR Csaba Sógor ca pe un oaspete care revine. În prezentarea sa cu titlul Relaţiile dintre Orientul Îndepãrtat şi UE – Ce putem învãţa unii de la alţii? deputatul a vorbit despre experienţele sale legate de orientul îndepãrtat şi a arãtat cum statele în dezvoltare ale Asiei au devenit puteri mondiale precum şi efectul acestui fapt asupra societãţilor europene.

Deputatul maghiar din Transilvania este membru al Intergrupului pentru Tibet şi al Delegaţiei la ASEAN al PE, respectiv membru suplinitor al Delegaţiei pentru relaţiile cu Japonia. Aceste activitãţi au fost motivul pentru care tinerii din Trei Scaune l-au invitat pe deputat sã-şi prezinte experienţele despre cultura orientalã.

Csaba Sógor a prezentat mai multe date statistice, care influenţeazã nu numai liderii UE, ci şi liderii întregii lumi. El a declarat cã tendinţele actuale ale statisticilor populaţiei aratã cã maghiarii vor dispãrea din Bazinul Carpatic peste 34 de generaţii, iar populaţia Chinei va ajunge de la 1,3 miliarde de locuitori la 1,5 miliarde peste 40 de ani. „Aceste situaţii pot pãrea îndepãrtate, însã este vorba de viitorul copiilor voştrii. Trebuie sã ne ocupãm de lumea şi cultura orientalã pentru cã, în cazul în care tendinţele statistice se vor menţine, piaţa forţei de muncã din Europa va trebui menţinutã cu muncitori din orient pentru cã aici nu vor mai fi destui oameni care sã lucreze. Aşadar vom fi nevoiţi sã trãim alãturi de ei” – a evidenţiat Csaba Sógor.

Europarlamentarul a mai arãtat cã valoarea tradiţiilor noastre se va amplifica odatã cu accentuarea globalizãrii. “Nu ne putem uita obiceiurile, valorile noastre culturale şi arhitecturale, pentru cã doar acestea ne vor putea diferenţia de alţii. Doresc ca mulţi dintre voi sã ajungã sã viziteze ţãrile orientale, pentru cã la întoarcere respectul vostru pentru propria culturã se va întãri şi veţi realiza cã încrederea, legãturile familiale sau afacerile bazate pe o strângere de mânã sunt valori, care nu pot dispãrea din Europa” – a explicat el.

Csaba Sógor a mai spus cã maghiarii din Transilvania nu pot fi indiferenţi faţã de situaţia Tibetului, aceasta fiind o problemã care capteazã interesul întregii lumi. – Când luptãm pentru autonomia Tibetului, luptãm de fapt şi pentru autonomia noastrã. Ştim cu toţii cã singura cale paşnicã prin care putem sã dobândim autonomia Þinutului Secuiesc este ca colegii noştri români sã vadã beneficiile acesteia. Tibetul ne oferã o posibilitate sã-i acomodãm pe politicienii români cu noţiunea autonomiei şi sã vorbim la nivel înalt despre problemele maghiarilor din Transilvania” – a declarat politicianul UDMR.