Csaba Sógor a ţinut o prezentare despre funcţionarea UE la Estelnic

2012-07-01

În cadrul zilelor localitãţii Estelnic, în data de 1 iulie Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a ţinut o prezentare despre funcţionarea UE.


Discursul deputatului ţinut în casa de culturã de la Estelnic a fost urmãrit de un public numeros format din localnici şi oaspeţi din Ungaria, Csaba Sógor vorbind despre funcţionarea şi instituţiile UE, precum şi - la cererea publicului - despre criza economicã.

Csaba Sógor a arãtat cã deşi efectele crizei economice se fac simţite în viaţa noastrã de zi cu zi, tot este posibil ca oamenii sã-şi asigure existenţa acasã în Transilvania. Europarlamentarul a atras atenţia asupra fondurilor UE în domeniul agriculturii prin care fermerii îşi pot dezvolta afacerile. Sógor a mai arãtat şi exemplul statelor scandinave, care au fost atinse doar într-o micã mãsurã de crizã.

- România, Transilvania şi Estelnic pot învãţa foarte mult de la statele nord-europene, pentru cã ţãrile cu sisteme decentralizate, cu o societate civilã puternicã şi sindicate puternice au resimţit mai puţin efectele crizei – a explicat Sógor. El a mai spus cã la baza acestor rezultate stã un sistem educaţional larg, gratuit şi de calitate în care statele scandinave au investit enorm în ultimele decenii: ca procent din PIB, acestea cheltuie de douã ori mai mult pe educaţie decât ţara care a devenit prima victimã a crizei, Grecia.

Dupã discurs, localitatea Estelnic a semnat un contract de înfrãţire cu localitatea Segesd din sud-estul Ungariei. Cele douã localitãţi au realizat acest lucru prin sprijinul fondurilor provenite din programul UE “Europa pentru Cetãţeni”.

Legãtura dintre Estelnic şi Segesd dateazã încã din 1995, iar relaţia dintre cele douã localitãţi a rezultat în vizite şi evenimente culturale. Primarii celor douã localitãţi, Attila Varga şi László Péntek considerã cã relaţiile dintre localitãţi înfrãţite oferã posibilitãţi inedite de a cunoaşte cultura şi tradiţiile celuilalt. Un al beneficiu al acestor relaţii este cã se pot lega prietenii şi cunoştinţe.