Remetea a primit premiul UDMR pentru activitãţile de susţinerea a familiilor

2012-06-03

Sâmbata, 2 junie, europarlamentarul Csaba Sógor a înmânat reprezentanţilor autoritãţilor locale din Remetea premiul UDMR pentru activitãţie de sprijinire a familiilor. Pentru a încetini declinul demographic sesizat cu ocazia recensãmântului din 2011, UMDR a demarat în decembrie iniţiativa Cooperarea pentru Viitorul Maghiar. În cadrul acesteia, cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei din 15 mai, 20 de autoritãţi locale au fost premiate pentru acţiunile lor de sprijinire a familiilor.


Dintre acestea, Remetea s-a evidenţiat prin cele douã milioane de lei cheltuite anul trecut pentru diferite programe în acest domeniu. Conducerea comunei a finanţat asistenţã medicalã la domiciliu, un serviciu de epitropie, activitãţi pentru persoane cu dizabilitãţi, creşterea calitãţii serviciilor medicale şi a educaţiei, respectiv programe pentru sprijinirea familiilor. Pe lângã aceastã distincţie, Grupul de Lucru UDMR pentru Sprijinirea Familiilor a mai acordat şi un premiu special comunei. Ca membru al Grupului de Lucru, europarlamentarul Csaba Sógor a oferit o excursie la Bruxelles pentru 15 elevi din localitate.

- Prin acest premiu, UDMR încearcã sã atragã atenţia autoritãţilor locale asupra faptului cã, pe lângã dezvoltarea infrastructuralã, este nevoie şi de o dezvoltare socialã. Pentru a menţine echilibrul social, trebuie sprijinitã natalitatea prin ajutorarea familiilor mari. De asemenea, trebuie arãtat respect pentru toate categoriile sociale, trebuie ajutaţi bãtrânii şi persoanele cu dizabilitãţi. Dacã nu acordãm atenţie celor în vârstã, vom pierde cunoştinţele lor despre valorile şi tradiţiile noastre, îndepãrtându-ne astfel de propriile rãdãcini – a declarat Csaba Sógor dupã înmânarea premiului.

Europarlamentarul UDMR a vizitat pe 2 iunie mai multe localitãţi din zona Gheorgheniului. El l-a acompaniat pe candidatul Uniunii la primãria Gheorgheni, Zoltán Lázár şi echipa sa la piaţa din localitate, unde au discutat cu cetãţenii. Ulterior, umblând din stradã în stradã, au vizitat mai mulţi locuitori ai oraşului, subliniind  importanţa participãrii la vot pe 10 iunie.

Europarlamentarul a mai fost invitat de cãtre primarul din Ditrãu, Elemér Puskás la o întâlnire cu localnicii, dupã care, la invitaţia primarului UDMR din Suseni, László Sólyom a ţinut o prezentare despre Tratatul de la Trianon şi efectele sale cu ocazia comemorãrii locale. Csaba Sógor a mai participat la zilele comunei din Joseni, unde, împreunã cu primarul István György a înmânat diplome membrilor asociaţiei de ocrotire a tradiţiilor. Aici, politicianul UDMR a spus: o comunitate poate avea succes doar dacã, pe lângã munca de zi de zi, reuşeşte sã gãseascã timp şi pentru sãrbãtoare şi pãstrarea tradiţiilor sale.

Vizita europarlamentarului Csaba Sógor în zona Gheorgheni s-a terminat la Lazãrea, unde, împreunã cu primarul  László Gábor le-a vorbit localniciilor despre importanţa participãrii la vot.