Comuniune și muncã – sursele înțelegerii reciproce în Bazinul Carpatic

2011-12-15

Intergrupul pentru Minoritãți Tradiționale, Comunitãți Naționale și Limbi al Parlamentului European și-a ținut ultima ședințã din acest an la data de 15 decembrie la Strasbourg. Agenda întâlnirii a conținut urmãtoarea ordine de zi: prezentarea Mișcãrii Reconcilierii și a Cartei Reconcilierii, dezbaterea în prezența lui Olivér Boldoghy a situației cetãțenilor slovaci ai cãror cetãțenie a fost revocatã, respectiv prezentarea unui volum în limba englezã despre munca și soarta lui János Esterházy.



Mișcarea Reconcilierii a fost inițiatã de cãtre europarlamentarul maghiar László Surján având la bazã  ideea cã, în secolul XXI, reconcilierea este crucialã pentru popoarele din Bazinul Carpatic. Mișcarea nu este o organizație, ci mai degrabã un mod de viațã și conduitã, care dorește eficientizarea relațiilor dintre guvernele regiunii prin aportul oamenilor, a organizațiilor non-guvernamentale și a bisericilor.

Oricine poate adera la Mișcare, dacã acceptã valorile acesteia. Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a urat succes tinerilor din Mișcare și i-a rugat sã nu renunțe la cooperarea româno-maghiarã. El a reamintit cã toate inițiativele precedente au dispãrut cu timpul. Deputatul considerã cã acest lucru se datoreazã de multe ori partenerilor români, care aduc cu ei o mentalitate veche, comunistã și interpreteazã multiculturalismul în mod unilateral. – Împreunã și nu separat, ați spus voi (tineri maghiari și români din județul Covasna) astãzi, nu doar minoritatea trebuie sã cunoascã și iubeascã valorile majoritãții.

Csaba Sógor a vorbit și despre cetãțenii slovaci, printre care se aflã și o doamnã în vârstã de 99 de ani, ai cãror cetãțenie a fost revocatã și a calificat situația drept revoltãtoare. El i s-a adresat lui Olivér Boldoghy și i-a reconfirmat susținerea din partea europarlamentarilor, care vor folosi toate mijloacele posibile pentru a atrage atenția asupra situației.

Europarlamentarul maghiar din Transilvania regretã faptul cã deputații creștin-democrați din Slovacia încã nu au adoptat o poziție publicã referitoare le situație și a sugerat, ca bisericile din Ungaria, care fac parte din Consiliul Ecumenic sã adreseze o scrisoare bisericilor înfrãțite din Slovacia, ca acestea sã protesteze fațã de legea, care este contrarã valorilor creștine, umane și este împotriva minoritãților, deoarece contravine spiritului Tratatului de la Lisabona și a reglementãrilor Cartei Drepturilor Fundamentale.