Dezbatere despre situaţia romilor în PE

2011-11-17

Europarlamentarii au dezbãtut situaţia romilor în statele membre în cadrul şedinţei plenare al Parlamentului European de la Strasbourg din data de 16 noiembrie.



La întrebãrile deputaţilor au rãspuns secretarul de stat polonez pentru egalitatea de şanse, El¿bieta Radziszewska, care este şi reprezentanta în Consiliul Preşedinţiei Poloneze a Uniunii Europene, respectiv comisarul european pentru educaţie, culturã, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou.

Deputaţii s-au interesat cu privire la drepturile cetãţenilor de etnie romã, modalitãţile de a stopa manifestãrile anti-rome, acţiunile europene pentru susţinerea romilor, respectiv situaţia implementãrii strategiei UE pentru romi.

Doamna Radziszewska a prezenta, în numele Preşedinţiei Poloneze, deciziile Platformei de la Wroclav din septembrie şi i-a asigurat pe europarlamentari despre intenţia Consiliului de a susţine politici provenite din comunitãţi şi diferite regiuni. În continuare Domnia sa a prezentat iniţiativa Preşedinţiei Poloneze de a declara ziua de 2 august Ziua Holocaustului Rom.

Lívia Járóka, singura deputatã europeanã de etnie romã, a prezentat patru sarcini de rezolvat pentru ca strategia UE pentru romi, adoptatã în iunie, sã aibã succes. Ea considerã cã este necesarã stabilirea exactã a cadrelor instituţionale şi de coordonare atât la nivel european, cât şi la nivelul statelor membre. Astfel s-ar putea crea o hartã de crizã prin care ar putea fi identificate microregiunile cu probleme structurale extreme şi asigura intervenţia optimã în aceste cazuri. Avem nevoie de o acoperire mai largã în timp şi spaţiu, revizuirea regulilor cofinanţãrii, respectiv implementarea în legislaţiile naţionale a directivei UE 43/2000 referitoare la egalitate pentru ca resursele naţionale şi UE sã genereze o dezvoltare sustenabilã – a conchis deputata.

Pe parcursul dezbaterii europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a evidenţiat dimensiunea pan-europeanã a problemei romilor şi a urgentat implementarea cât mai rapidã a politicilor referitoare la aceasta. Politicianul a mai susţinut şi în trecut întoarcerea intelectualilor de etnie romã în comunitãţile lor şi asumarea originii şi identitãţii tinerilor romi.

Gãşiţi mai jos discursul deputatului:

„Stimaţi colegi! Comunitãţile de romi din Europa se confruntã cu probleme specifice, ale cãror rezolvare necesitã eforturi considerabile din partea Uniunii, a statelor membre şi a comunitãţilor. Şomajul, lipsa abilitãţilor necesare pe piaţa forţei de muncã şi a educaţiei, respectiv discriminarea şi excluziunea socialã ce rezultã din acestea umbresc viitorul romilor.

Putem lupta eficient împotriva discriminãrii lor doar în cazul în care finanţãm proiecte care contribuie la incluziunea socialã a acestor comunitãţi prin ajutor oferit în accesul la educaţie şi piaţa forţei de muncã. Chiar dacã responsabilitatea primarã o au statele membre care au populaţii mari de etnici romi, problema este comunã: drumul pe care vom porni în integrarea romilor va defini viitorul europei.

Sper, ca peste zece ani, vom putea vorbi de rezultate semnificative în acest domeniu: iar rezultatele se vor vedea nu doar în indicatorii statistici, ci se vor simţi şi în viaţa de zi cu zi a comunitãţilor locale.”