Șansele autonomiei în Tibet, analizate în PE
Grupul de lucru pentru Tibet și Delegația în Asia de Sud a Parlamentului European au organizat o conferințã despre problema autonomiei Tibetului la data de 29 noiembrie.
Europarlamentarul german PPE Thomas Mann, președintele Grupului de lucru pentru Tibet a vorbit în calitate de gazdã a evenimentului și a spus cã instituțiile internaționale par sã fie indiferente la problema Tibetului și refuzã sã dezbatã acest subiect. Reprezentantul Adunãrii Parlamentare a OSCE, deputatul italian Matteo Meccaci a evidențiat responsabilitatea politicienilor și a urgentat mãsuri pentru a soluționa pozitiv situația.
Dr. Lobsang Sangay, Primul Ministru al Guvernului Central Tibetan din exil (denumit și Kalon Tripa) a declarat cã autoritãțile chineze considerã funcția sa și numirea sa în aceastã funcție ca fiind ilegalã în pofida faptului cã el a fost ales în mod democratic. Politicianul, care a studiat la Harvard, a mai declarat cã foarte mulți îl întreabã de ce a pãrãsit SUA și de ce s-a întors în Tibet. Iar rãspunsul sãu rãmâne același: sã îndeplineascã viziunea predecesorilor sãi, sã întemeieze un stat de drept secular și sã dovedeascã tibetanilor, cã acest lucru este posibil.
Sangay a mai spus cã poporul sãu preferã pacea fațã de violențã, iar seria de sinucideri este un semnal dat cãtre întreaga lume: poporul tibetan nu mai poate fi ignorat, este nevoie de acțiune. Tibetanii sunt dedicați și persistenți, de aceea s-a întors și el în țara sa natalã. Comunitatea lor are mare nevoie de susținere moralã, deoarece și ei au fãcut multe pentru drepturile fundamentale ale omului, care stau la baza Uniunii Europene. Tibetul poate deveni un catalizator al procesului de moderare a Chinei. Dacã s-ar recunoaște identitatea și limba tibetanã, atunci ar exista posibilitatea de a crea o democrație bazatã pe diversitate în China. Dalai Lama s-a opus întotdeauna violenței, însã ei sunt nevoiți sã recurgã la aceste metode cu ocazia protestelor lor, deoarece China considerã problema Tibetului ca fiind un subiect intern. Sangay a declarat cã Tibetul nu este o problemã internã, care ține doar de constituția chinezã și nu este nici o problemã teritorialã, fiindcã China oferã drepturi suplimentare unor regiuni cum ar fi Hong Kong-ul.
Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor l-a asigurat pe prim ministrul tibetan despre susținerea sa și a declarat cã, din pãcate, unele state membre încã au poziții negative, când vine vorba despre minoritãțile naționale, chiar dacã nivelul discriminãrii nu este la fel de mare ca în Tibet.
Trimisul lui Dalai Lama, Kelsang Gyaltsen a conchis cã, prin aceastã conferințã, europenii au dat din nou dovada susținerii lor pentru poporul tibetan, iar acest lucru poate da inspirație unor oameni, care trãiesc în condiții foarte grele. Principiul de bazã al discuțiilor cu autoritãțile chineze este rezolvarea pașnicã a disputelor, iar sistemul instituțional al UE este exemplul pozitiv pentru posibilitatea acestei soluții.