Cinci europarlamentari maghiari au vorbit în PE despre cazul actorului maghiar, al cãrui cetãțenie slovacã a fost revocatã

2011-12-05

Cinci europarlamentari de origine maghiarã – Edit Bauer, Kinga Gál, Alajos Mészáros, Csaba Sógor și László Tőkés – au luat cuvântul în cadrul ședinței plenare al Parlamentului European de la Bruxelles de ieri, 30 noiembrie în legãturã cu situația lui Olivér Boldoghy, al cãrui cetãțenie slovacã a fost revocatã de cãtre ministerul de interne slovac pentru cã acesta a primit cetãțenia unui al stat, cel al Ungariei.



Edit Bauer, reprezentanta Partidului Coaliției Maghiare din Slovacia a fãcut referire la drepturile fundamentale ale cetãțenilor UE și a vorbit despre absurditãțile din viața lui Boldoghy: i-au fost confiscate actele personale, iar astfel el va trebui sã solicite act de reședințã pentru a sta în locuința aflatã în proprietatea sa.

Conaționalul ei, Alajos Mészáros a declarat cã procedura de interzicere a dublei cetãțenii contravine mai multor politici UE. Kinga Gál a spus cã aceastã situație trebuie sã fie tratatã de cãtre PE și Comisie, iar revocarea cetãțeniei nu poate fi folositã ca sancțiune fațã de un cetãțean, care trãiește de la naștere într-o regiune și își plãtește taxele. Deputatul transilvãnean László Tőkés a declarat cã situația creatã este de neacceptat.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a numit mãsurile statului slovac ca fiind intenționate sã intimideze și a urgentat soluții, care se bazeazã pe nevoile cetãțenilor și oferã satisfacție ambelor pãrți. Gãsiți mai jos discursul deputatului:

"Domnule Președinte! Noi am atras atenția asupra caracterului contradictoriu al mãsurilor luate de guvernul slovac în momentul în care acesta s-a decis sã revoce cetãțenia persoanelor, care dobândesc și cetãțenia unui alt stat. Acum doresc sã vorbesc despre un caz concret. Olivér Boldoghy este de origine maghiarã, însã este cetãțean slovac de la naștere. Acum i-a fost revocatã cetãțenia contrar intențiilor sale pentru cã a dobândit cetãțenia Ungariei. Statul slovac vrea sã-și intimideze propriii cetãțeni, ca aceștia sã își decline apartenența naționalã, de care se leagã prin limbã și culturã. De cele mai multe ori, în Europa granițele națiunilor nu corespund cu granițele statelor. Trebuie sã facem totul ca aceastã situație sã nu genereze tensiuni între statele membre. Trebuie sã cãutãm soluții, care se bazeazã pe nevoile cetãțenilor și oferã satisfacție ambelor pãrți. Slovacia, în acest moment, nu se aflã pe acest drum."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sã fie Croația cel de-al 28 stat membru al UE în pofida crizei economice? Europarlamentarii au dezbãtut aceastã întrebare ieri, 30 noiembrie, iar azi, 1 decembrie au votat în favoarea extinderii.
Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a susținut integrarea statelor din vestul Peninsulei Balcanice în intervenția sa, însã doar dupã rezolvarea problemelor minoritãților naționale din regiune. Gãsiți mai jos discursul deputatului.

"Uniunea Europeanã traverseazã poate cea mai grea perioadã din istoria sa, cooperarea și solidaritatea a fost înlocuitã cu lipsa de încredere și introvertire. Salut decizia Comisiei și a statelor membre de a susține aderarea Croației și în aceste vremuri grele. Europa unitã nu poate fi completã fãrã aderarea statelor din vestul Peninsulei Balcanice. Însã odatã cu aderarea acestor state, problema reglementãrii situației minoritãților naționale tradiționale devine tot mai acutã. Trebuie sã rezolvãm și aceastã problemã. Integrarea vestului Peninsulei Balcanice poate avea succes doar dacã tratãm și problema minoritãților. Totodatã sunt convins, cã Croația nu va urma exemplul acelor state, care au neglijat promisiunile din domeniul protecției minoritãților dupã aderare. "