Scrisoare deschisã cãtre Jerzy Buzek

2011-06-17

Domnule Preşedinte! Aş dori sã vã atrag atenţia asupra unui eveniment nefericit din cadrul şedinţei din 15 iunie a Comisiei pentru Libertãţi civile, justiţie şi afaceri interne. Totodatã am rugãmintea, ca în calitatea Dvs. de Preşedinte, sã acţionaţi în conformitate cu articolele 20, respectiv 152 a codului de procedurã. Sper, ca prin intervenţia Dvs., nu se va mai întâmpla nici unui coleg cea ce mi s-a întâmplat mie.



La şedinţa menţionatã, în timpul discursului meu referitor la analiza preşedinţiei ungare, dar şi dupã, colegul meu, domnul Enciu m-a atenţionat fãrã microfon, dar auzibil, în limba românã: „Bãi, vorbeşte româneşte!”

Incidentul nu s-a sfârşit aici fiindcã domnul Enciu s-a ridicat, a venit la mine şi a continuat sã mã corecteze chiar dacã prin aceste fapte perturba şediţa în mod clar.

Evenimentele pot fi vizionate la urmãtoarea adresã:

http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/player?eventCode=20110615-1500-COMMITTEE-LIBE&language=HU&byLeftMenu=researchcommittee&category=COMMITTEE&format=wmv#anchor1

15:43. Pe baza înregistrãrii video, fãrã aportul microfonului, evenimentele nu sunt foarte clare. Totuşi, preşedintele LIBE, Juan Fernando LOPEZ AGUILAR mi-a dat cuvântul pe baza dreptului la replicã. Evenimentul s-a produs la 16:09.

Domnule Preşedinte!

Apreciez reacţia preşedintelui comisiei şi îi mulţumesc pentru cã nu a trecut peste acest incident şi mi-a oferit dreptul la replicã, totuşi vã rog sã vã implicaţi şi Dvs. Limba mea maternã, maghiara, este o limbã oficialã a Uniunii Europene. Însã dreptul de a o folosi nu este lezat pentru prima datã în acest Parlament. M-am mai confruntat cu acţiuni restrictive chiar dacã Parlamentul European este, în teorie, instituţia UE unde se oferã cele mai largi drepturi lingvistice.

Cu respect,
Csaba Sógor,
Deputat în Parlamentul European