Principiul subsidiaritãţii este obligatoriu şi pentru statele membre
Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a vorbit despre pericolul reorganizãrii teritoriale din România în cadrul şedinţei din 22 iunie a Parlamentului European.
Gãsiţi mai jos discursul deputatului maghiar din Transilvania:
“UE nu se implicã în organizarea teritorialã a statelor membre. Acest lucru este important de menţionat pentru cã unii politicieni din România motiveazã necesitatea reorganizãrii teritoriale prin faptul cã altfel ţara nu va putea accesa fondurile europene.
În România existã o dezbatere care se referã la iniţiativa de a schimba cele 41 de judeţe, care corespund nivelului de NUTS 3 în 8 entitãţi administrative corespunzãtoare nivelului NUTS 2 fãrã a ţine cont de realitãţile economice, sociale şi culturale. Dezbaterile se concentrezã asupra minoritãţii maghiare, care dupã reorganizare nu va mai fi majoritarã în niciuna dintre entitãţile administrative, fãrã a ţine cont de recomandãrile Consiliului European, şi astfel ar pierde condiţiile de bazã ale autoguvernãrii.
Uniunea Europeanã ar trebui sã fie mai atentã ca principiul subsidiaritãţii sã nu fie invocatã doar de statele membre faţã de ea, ci ca şi statele membre sã asigure luarea deciziilor cât mai aproape de nivelul cetãţenilor.
- Reorganizarea sistemului de administraţie al unui stat este un subiect aţât de important încât nu este foarte elegant ca acesta sã fie realizat fãrã consultarea populaţiei deoarece pune în pericol funcţionarea democraţiei – a conchis politicianul.
De la catastrofa de la Fukushima, subiectul energiei atomice şi a deşeurilor radioactive a deschis o dezbatere internaţionalã înfocatã. Comisiile pentru Industrie, cercetare şi energie, respectiv pentru Ocuparea forţei de muncã şi afaceri sociale au analizat, în cunoştinţa evenimentelor, propunerea pentru o directivã a Consiliului Uniunii Europene referitoare la combustibilul uzat şi deşeuri radioactive. Csaba Sógor, în calitate de raportor din parte PPE a susţinut punctul de vedere al PEE în dezbaterea din 22 iunie şi a urgentat o solidaritate europeanã în acest subiect. Gãsiţi mai jos discursul sãu:
“Problema combustibililor uzate şi a deşeurilor radioactive este un subiect important, care a primit o importanţã sporitã în urma tragediei de la Fukushima. Totodatã, ea reprezintã o provocare tot mai mare din punctul de vedere al inovaţiilor şi soluţiilor technice, respectiv a programelor de management al deşeurilor. Amplasarea deşeurilor radioactive este o problemã şi va rãmâne astfel şi în viitor.
În Europa, noi ne strãduim sã implementãm mãsuri pentru siguranţa energeticã şi pentru producerea de energie ecologicã şi stabilã. Dar trebuie sã punem accent şi pe alte probleme: prelucrarea, transformarea şi depozitarea deşeurilor radioactive. Trebuie nu doar sã creãm condiţiile technice pentru acestea, ci sã creãm şi structura politicã, legalã şi socialã pentru acestea. Ar merita sã ne gândim la o abordare europeanã a problemei. Trebuie sã implicãm toate pãrţile interesate în crearea condiţiilor de siguranţã. Trebuie sã luãm decizii, care vor proteja şi generaţiile viitoare.”
Trei oraşe din România sunt în cursã pentru titlul de Capitala Culturalã a Europei în 2020: Iaşi, Cluj şi Timişoara. Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi a organizat o dezbatere în vederea prezentãrii valorilor oraşului bãnãţean şi analizarea şanselor acestuia. Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor s-a numãrat printre invitaţii evenimentului. El considerã cã Timişoara are şanse de a câştiga titlul pentru cã a fost locul unde s-au introdus numeroase inovaţii technice. Totodatã, oraşul are o istorie bogatã. Pe lângã românii, maghiarii, germanii, sârbii, croaţii şi bulgarii, care trãiesc acolo, legãturi puternice cu acest oraş au polonezii, italienii şi francezii.
Europarlamentarul maghiar din Transilvania considerã cã pentru a avea şanse reale la câştigarea titlului, multiculturalitatea oraşului ar trebui sã fie vizibilã şi în viaţa de zi cu zi, de exemplu prin inscripţii publice în mai multe limbi.