Recunoașterea diferențelor și dialogul culturilor prin intermediul Moştenirii Europene

2011-11-16

Parlamentul European a votati azi, 16 noiembrie cu a majoritate covârșitoare înființarea mișcãrii europene denumitã Moştenirea Europeanã, menitã sã micșoreze distanța dintre Uniunea Europeanã și cetãțenii ei. Inițiativa practicã ridicã la nivel european programele interguvernamentale ale mai multor state membre.



Importanța sa constã în faptul cã încurajeazã cooperarea transfrontalierã prin folosirea unor fonduri comunitare. Existã o nevoie concretã din partea cetãțenilor pentru acest lucru chiar în pofida unei crize multiple: întãrirea valorilor europene și legãturilor tinerilor cu Uniunea este o metodã foarte eficientã în combaterea crizei – au declarat europarlamentarii în dezbaterea premergãtoare votului.

Inițiativa este menitã sã motiveze comunitãțile locale și astfel are un rol în dezvoltarea comunitarã a acestora și servește la întãrirea identitãții europene. Chiar dacã s-a dovedit a fi foarte eficientã din punct de vedere financiar, metoda va fi implementatã cu caracter experimental: va fi monitorizatã timp de patru ani și dacã va fi necesar regulile vor fi modificate. Pe parcursul dezbaterilor dinaintea votului mai mulți deputați au declarat cã Uniunea Europeanã datoreazã cetãțenilor sãi sã nu fie doar a uniune economicã, ci și una culturalã și astfel protectoarea valorilor tradiționale europene.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a participat la dezbateri. Conform opiniei sale, minoritãțile naționale pot fi mulțumite de faptul cã siturile culturale ale minoritãților au șansa de a primi acest titlu pe baza recomandãrilor specialiștilor internaționali.

Gãsiți mai jos discursul deputatului:
"Este foarte important ca pe timpul crizei multiple, dupã patru președinții ale Uniunii, putem sã implementãm în practicã acordarea Titlului de Moştenire Europeanã. Scopul acestui titlu este de a întãri sistemul nostru de valori, sentimentul de apartenențã la UE prin recunoașterea diferențelor și promovarea dialogului cultural. Acest lucru este important pentru noi toți.

Prin fixarea criteriilor de selecție, prin valorificarea criteriilor geografice și prin reglementãri clare și simple putem sã facem pași de mult așteptați spre cetãțeni. Este important ca inițiativele interguvernamentale sã se ridice la nivelul Uniunii.

Obiectivele din domeniul patrimoniului cultural, care pot fi grupate în jurul unui subiect și care pot fi propuse împreunã pentru titlu reprezintã o deschidere spre tineri. Acestea sunt semnele atenției de care tinerii noștri au mare nevoie. "