Conferinţã în Parlamentul European despre viitorul agriculturii în zone cu valoare naturalã ridicatã

2011-06-29

Europarlamentarii Csaba Sógor (UDMR), George Lyon (scoţian, liberal) şi Iratxe García Pérez (basc, socialist) au organizat o conferinţã despre rolul agriculturii din zone cu valoare naturalã ridicatã în Politica Agricolã Comunã şi viitorul agriculturii europene în Parlamentul European la data de 28 iunie.



În calitatea sa de gazdã a evenimentului, deputatul maghiar din Transilvania a explicat: considerã cã este dreptul şi datoria sa sã protejeze agricultura europeanã şi produsele de calitate, respectiv prezervarea proceselor tradiţionale de producţie. Conceptul zonelor cu valoare naturalã ridicatã şi a metodelor agricole aferente s-a dezvoltat în Uniunea Europeanã în ultimii 15 ani. Fenomenul coincide cu intenţia de a incorpora interesele ecologice în politicile comunitare – a spus Csaba Sógor, iar apoi a dat cuvântul unuia dintre cei mai avizaţi decidenţi în domeniu, secretarul de stat în agriculturã Barna Tánczos.

Acesta a prezentat metodele folosite în zonele cu valoare naturalã ridicatã din Þinutul Secuiesc şi a fãcut referire şi la situaţia din UE. Secretarul de stat a declarat cã agricultura din zonele cu valoare naturalã ridicatã este sub-finanţatã şi cã aceasta ar trebui inclusã în programul Natura pentru a convinge producãtorii despre sustenabilitatea metodelor tradiţionale de producţie. Acest lucru ar putea fi facilitat prin contracte pe termen lung, care ar încuraja cei patru milioane de producãtori mici sã menţinã şi sã continue metodele tradiţionale de producţie.

Europarlamentarul scoţian Geroge Lyon considerã cã viitorul agriculturii europene depinde de politicile corecte ce se axeazã pe comunitãţile locale şi iau în considerare aspectele ecologice. – Vor urma dezbateri aprinse pe acest subiect. Momentam arãtãm cu degetul spre noile state membre, însã totul depinde de rata producţiei şi de buget – a declarat europarlamentarul scoţian. El considerã cã posibilitatea de a avea reguli mai puţin severe poate fi un pas mare înainte şi a ugrentat plãţile directe în cazul agriculturii în zone cu valoare naturalã ridicatã. În numele Royal Society for the Protection of Birds Paul Watson a prezentat un studiu de caz din circumscripţia deputatului Lyon. Watson a declarat cã Uniunea ar trebui sã acorde susţinere prin monitorizarea zonelor cu valoare naturalã ridicatã şi ar trebui sã integreze acest mod de producţie în procesul de dezvoltare a zonelor rurale, astfel cei implicaţi ar avea şanse mai mari sã aplice pentru finanţare şi în cadrul altor programe UE.

Europarlamentara bascã Iratxe García Pérez face parte din Comisia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã a Parlamentului European şi, fãcând referire la pachetul despre agriculturã ce va ajunge pe masa PE cel mai probabil în luna octombrie, a atras atenţa asupra importanţei aspectelor ecologice, care nu trebuie considerate obstacole în dezvoltarea economiei, ci mai degrabã parte a beneficiilor ulterioare. Finanţãrile UE sunt legate de respectarea reglementãrilor ecologice, însã datoritã deficienţelor în siguranţa alimentelor din ultimii ani şi cererea tot mai mare pentru mâncare, membrii comisiei vor propune ca atât agricultura din zonele cu valoare naturalã ridicatã, cât şi programul Natura 2000 sã fie incluse în partea principalã a PAC.

- Autoritãţile locale, naţionale şi europene pot face foarte multe pentru a convinge producãtorii şi proprietarii de terenuri mici: viitorul lor este sustenabil nu numai din punct de vedere economic pentru cã activitatea lor este consideratã o valoare şi din punct de vedere social, cultural şi ecologic. Este mai ieftin sã finanţãm structurile agricole din zone cu valoare naturalã ridicatã decât sã corectãm pagubele ecologice şi sociale apãrute dupã dispariţia acesteia – a conchis Csaba Sógor.

Galerie Foto