Intervenţiile Domnului Csaba Sógor în plenul PE

2009-07-17

Deputatul a intervenit cu scurte alocuţiuni în dezbaterea programului prezentat de preşedinţia suedezã şi a raportului despre evenimentele din China.


În dezbaterea programului prezentat de preşedinţia suedezã a CE a cerut colegilor deputaţi sã combatã recenta lege a obligativitãţii folosinţei limbi slovace votatã în parlamentul acestei ţãri care lezeazã grav drepturile minoritãţilor, a libertãţilor şi tradiţiei europene în materie. Dezbaterea a fost condusã de preşedintele PE Jerzy Buzek în limba polonezã, Dl. Sógor şi-a prezentat intervenţia în limba maghiarã:

"Pentru noi Suedia este egalã Europei. Patria bunãstãrii, a siguramţei şi a libertãţii. Este ţara unde pe lângã problemele recesiunii economice şi schimbãrile climaterice sunt tot atât de importante şi drepturile şi libertãţile omului. Parlamentul uneia din ţãrile membre a votat în ziua de 28 iunie a. c. o lege a folosirii limbi oficiale obligatorie care vã obligã şi pe dumneavosatrã la plata unei sume de 5000 de euro dacã în loc de Bratislava spre exemplu aţi întreba de Pressburg sau Pozsony, denumiri în limba germanã sau maghiarã de multe secole acceptate în acest spaţiu pentru actuala capitalã a Slovaciei. Argumentele modificãrilor aduse legii limbii de parlamentul slovac stipuleazã prioritatea ocrotirii limbii slovace care în unele cazuri definite anuleazã drepturile de exprimare şi ale libertãţiilor vieţii private. Acea Uniune Europeanã care agreeazã o astfel de lege nu mai este Europa libertãţilor. Rog preşedinţia suedezã, sã intervinã ca aceastã lege sã fie abrogatã, şi preşedintele slovac sã nu o semneze."

În dezbaterea raportului despre evenimentele din China cu referinţã la conflictul sângeros îm regiunea autonomîã Uigur între cetãţenii acestei provincii şi autoritãţile chineze Csaba Sógor a propus un mod de rezolvare ingenios: apropierea Chinei oferindu-i experienţa europeanã în aplicarea drepturilor şi a libertãţilor omului.

"Întrebarea exte: de partea cui suntem noi?

A Chinei sau a pieţii Tien-an-men? A Chinei sau a Tibetului? A Chinei sau a Uiguriei? Suntem de partea a 1,2 miliarde de chinezi sau a celor 8 milioane de uiguri? Suntem pentru opresiune, pentru introducerea unei mod de viaţã strãin, pentru comoditate, sãnãtate sau bani, ori alãturi de aceeia care încearcã sã-şi apere tradiţile şi libertatea? Îmi reamintesc din intervenţiile unor colegi sloganuri ale dictaturilor Est-Uuropene: O femei cu unsprezece copii este osânditã la câţiva ani de temniţã, pentru terorism, doi din copii ei sunt încã încarceraţi. Aceastã femeie este întradecãr teroristã?

Noi de ce parte suntem? Asta este întrebarea!

De partea autonomiilor de carton, sau alãturi de autonomiile reale? De partea opresiuni, a modului de viaţã strãin, alãturi de exploatarea bogãţiilor Uiguriei, sau alãturi de pãstrarea tradiţiilor culturale, a dreptului la libertate şi autodeterminare a popoarelor? Locul meu este clar. Sper ca şi colegii mei gândesc la fel. Trebuie sã ne apropiem statul chinez, sã înveţe de la noi, dar mai întâi noi trebuie sã fim un bun exemplu în aplicarea cu consecvenţã a drepturilor şi libertãţilor omului, a principiilor autodeterminãrii şi a autonomiei. Mai avem mult de fãcut, şi mã refer în principal la ţãrile membre noi aderate."