Agresiune lingvisticã în Parlamentul European

2011-06-16

Ministrul Administraţiei şi Justiţiei, vice-premierul Tibor Navracsics şi Ministrul de Interne Sándor Pintér ai Ungariei au prezentat realizãrile Preşidenţiei Ungare a Consiliului Uniunii Europene şi au rãspuns întrebãrilor europarlamentarilor cu ocazia şedinţei din 16 iunie a Comisiei pentru Libertãţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European.


Conform relatãrilor miniştrilor, Preşedinţia a reuşit sã-şi îndeplineascã principalele obiective şi a înregistrat progrese în mai multe dosare de justiţie. Din acest punct de vedere s-a ţinut cont în primul rând de factorul uman: Preşedinţia a pus cetãţeanul european în prim plan. Vice-premierul ungar Tibor Navracsics a declarat cã s-a adoptat planul de acţiune european pentru protecţia datelor şi cã datoritã eforturilor trioului spaniol-belgian-ungar s-au fãcut paşi importanţi împotriva abuzurilor sexuale în cazul minorilor, în protecţia minoritãţilor, în ajutorarea celor ce trãiesc în sãrãcie şi în special în cazul romilor.

Ministru Sándor Pintér a prezentat punctual rezultatele Preşedinţiei: s-au adoptat 25 de concluzii ale Consiliului, 12 decizii, o ordonanţã şi o directivã în perioada Preşedinţiei Ungare, iar problema soluţionãrii migraţiei a ajuns într-un stadiu final.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor este coordonator asistent din partea Partidului Popular European în Comisia LIBE. În aceastã calitate, a luat primul cuvântul în dezbatere. A mulţumit Preşedinţiei pentru modul hotãrât de a conduce Consiliul şi a salutat rãspunsurile date de Preşedinţie la atacurile venite pricinuite de  adoptarea noii Constituţii şi a legii presei din Ungaria. În legãturã cu dosarul Schengen, deputatul s-a interesat de data aderãrii României şi Bulgariei. Sándor Pintér a indicat luna septembrie, ca obiectiv şi a reamintit de faptul cã, în contradicţie cu îngrijorãrile anterioare şi datoritã administraţiei eficiente, nu s-au înregistrat probleme din punctul de vedere al siguranţei şi liberei circulaţii a cetãţenilor europeni, deoarece Uniunea a primit imigranţii, iar Preşedinţia ungarã a dispus punerea în funcţie a MISS. Mai mult, statele membre au renunţat din solidaritate la ordonanţa de la Dublin.

Discursul europarlamentarului Csaba Sógor a fost perturbat de un incident ce este total contrar cu spiritul instituţiei. Deputatul socialist român Ioan Enciu a strigat, fãrã microfon, însã destul de tare încât sã se audã: "Bãi, vorbeste româneşte!" Preşedintele Comisiei, socialistul spanilor Juan Fernando Lopez Aguilar, care conducea şedinţa, şi-a cerut scuze faţã de Csaba Sógor pentru incident şi a explicat cã în aceea clãdire nimeni nu trebuie sã se scuze pentru folosirea unei limbi. Am vãzut aceastã problemã doar în privinţa relaţiei româno-maghiare – a mai adãugat.

Europarlamentarul maghiar din Transilvania a folosit dreptul la replicã şi a explicat audienţei situaţia, însã va depune şi o plângere la Preşedintele PE Jerzy Buzek.

- Este de neconceput ca, în instituţia europeanã care garanteazã cea mai mare libertate lingvisticã, cineva sã se manifeste în acest mod neetic, într-o manierã ce reprezintã o contravenţie proceduralã, pentru a-şi împiedica un coleg sã-şi expunã punctul de vedere – a declarat Csaba Sógor.