Vizita în regiunea Strasbourgului a producãtorilor de cãpşuni din Satu Mare

2010-06-17

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a organizat şi sponsorizat o cãlãtorie de studiu de douã zile a producãtorilor de cãpşuni din judeţul Satu Mare. Europarlamentarul a semnalat în timpul campaniei sale electorale din 2009 intenţia sa de a populariza în Europa produsele specifice transilvane, nu doar cartofii secuieşti, dar şi cãpşunii sãtmãreni, un produs local deosebit.


Þinundu-şi promisiunea electoralã, Csaba Sógor a gãzduit la Strasbourg în perioada 15-16 iunie un mic grup format din doi producãtori sãtmãreni, Ágnes Kornis din Turulung şi István Suhani din Halmeu, însoţiţi de directorul adjunct al Oficiului Judeţean Satu Mare de Consultanţã Agricolã, Ioan Suhani.

În prima zi grupul a vizitat uzina de prelucrare şi ambalare din Oberkirch, cu o suprafaţã de 5,5 hectare, unde au fost cãlãuziţi de domnul Wieland Joseph, şeful de secţie a cooperativei OGM Oberkirch. Cooperativa numãrã trei mii de membri activi, dintre care aproximativ patru sute se ocupã de producţie de cãpşuni. La acest centru diferitele produse agricole sunt transportate dintr-o arie de 80 de km.

În continuarea vizitei specialiştii sãtmãreni au fost primiţi de un producãtor francez din regiunea Alsacia. În aceastã regiune nord-esticã a Franţei sunt activi aproximativ 50 de producãtori de cãpşuni. Olivier Grinner, gazda vizitei din a doua zi, cultivã pe 8 hectare zece soiuri de cãpşuni. O specialitate a acestui producãtor este culegerea cu mâna proprie a cãpşunilor de cãtre consumator. Metodã este aplicatã pe 3 hectare, ea se bucurã de o mare popularitate printre localnici, deoarece astfel produsului ajunge la client cu 50% mai ieftin.

Potrivit relatãrilor producãtorilor de cãpşuni din Satu Mare, tehnologia şi metodele aplicate de colegii lor de  breaslã din vestul Europei dau dovadã de profesionalism şi de calitate superioarã.   

Europarlamentarul Csaba Sógor a subliniat cã producãtorii transilvãneni au nevoie sã cunoascã metodele avansate de cultivare, astfel integrarea europeanã ar trebui sã se realizeze chiar şi pe plan agricol. "Cooperativa din Oberkirch poate fi un exemplu pentru producãtorii de fructe din Ardeal, deoarece este dovedit cã printr-o bunã organizare şi disciplinã, respectiv prin unirea forţelor cultivatorilor, se pot atinge rezultate mai bune" a declarat europarlamentarul. Csaba Sógor a mai precizat cã urmãtorul scop este intrarea produselor agricole transilvane pe piaţa Ungariei. Importatori şi vânzãtorii de fructe din Ungaria ar trebui sã se aprovizioneze nu doar cu produse provenite de la producãtori din vestul Europei, ci şi din est, printre care şi faimoşii cãpşuni sãtmãreni, care sã fie un produs prezent pe rafturile magazinelor.