Competitivitatea tinerilor cercetãtori se bazeazã pe educaţie

2011-02-07

Csaba Sógor a participat la o discuţie organizatã de cãtre European Training Foundation. Agenţia cu sediul la Torino a fost înfiinţatã cu scopul ca prin activitatea pe care o desfãşoarã sã contribuie la dezvoltarea sistemelor de educaţie şi training din ţãrile partenere ţãrilor membre UE. Rezultatele Fundaţiei au fost prezentate în perioada 2-4 februarie, în cadrul unei expoziţii în Parlamentul European, eveniment la care au participat peste treizeci de agenţii din UE.


Dezbaterea a avut ca titlu „Educaţie, afaceri şi inovaţie pentru dezvoltare şi locuri de muncã”. Alãturi de europarlamentarul Csaba Sógor, la discuţie au participat Massimiliana Carello, profesor pregãtitor al grupui de studenţi torinezi H2politO, Lars Williams, conducãtorul grupului de cercetare de la Nordic Food Lab, Ronald de Bruin, directorul Institutului European pentru Inovaţie şi Tehnilogie (EIT), respectiv Madlen Serban, directorul ETF.

În cadrul evenimentului, studenţii de la universitatea Politecnico di Torino au prezentat, sub denumirea de ‘Driving 1 538 km/L’, prototipul unei maşini de curse dezvoltate de ei, care funcţioneazã pe bazã de hidrogen şi poate atinge performanţe notabile prin utilizarea metodelor ecologice. Invenţia a primit douã distincţii la concurul Shell Eco-Marathon din 2010.

Cu aceastã ocazie Csaba Sógor a declarat cã, la nivel global, este foarte importantã menţinerea competitivitãţii tinerilor cercetãtori, iar condiţiile acestui lucru se regãsesc în educaţie. Europarlamentarul maghiar din Transilvania a declarat, cã succesul acestor tineri este dovada importanţei inovaţiei şi a soluţilor creative. – Uniunea Europeanã oferã posibilitãţi excelente în aceste domenii, sã ne gândim doar la programele de mare succes Erasmus şi Erasmus Mundus, dar şi la Forumul European pentru Inovaţie, care a oferit posibilitatea tinerilor cercetãtori şi inventatori sã-şi prezinte realizãrile şi sã-şi dezvolte relaţiile profesionale – a explicat Sógor.



Europarlamentarul a atras atenţia asupra faptului cã, pe lângã asigurarea condiţiilor optime de educaţie, înfiinţarea de locuri de muncã reprezintã o altã provocare foarte importantã. Rãspunzând la întrebarea lui Ronald de Bruin privind şansele tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii, europarlamentarul maghiar din Transilvania a fãcut referire la strategia EU 2020 prin care se intenţioneazã ca în urmãtorii zece ani UE sã devinã o economie bazatã pe inovaţie, sustenabilitate şi incluziune socialã. Astfel vor fi gãsite soluţii şi pentru problemele legate de şomaj.