Viitorul sistemelor de pensii europene a fost dezbãtut în Parlamentul European

2010-11-23

Comisia pentru ocuparea forţei de muncã şi afaceri sociale al Parlamentului European, a cãrei membru supleant este şi europarlamentarul UDMR Csaba Sógor la data de 22 noiembrie 2010 a ţinut o şedinţã extraordinarã cu titlul  „Spre sisteme europene de pensii adecvate, sustenabile şi sigure”.


Actualitatea subiectului a fost dat de faptul cã pe 15 noiembrie s-a încheiat perioada de consultaţii europene privind cartea verde despre sistemele de pensii publicatã de Comisia Europeanã şi a venit momentul în care PE îşi poate formula propria opinie.

Mai multe state membre au început sã-şi modifice sistemele de pensii datoritã îmbãtrânirii tot mai accentuate a populaţiei lor. Criza financiarã şi economicã a demonstrat cã sistemele de pensii nu pot fi menţinute în forma lor actualã. A devenit clar cã UE trebuie sã-şi revizuiascã politica de pensii, însã apar probleme de abordare. Competenţa reglementãrii sistemelor de pensii cade în jurisdicţia statelor membre, iar UE trebuie sã construiascã un sistem deschis de coordonare care ia în considerare tendinţele demografice şi caracteristicile crizei pentru ca aceastã problemã sã poatã fi abordatã la nivelul Uniunii. Acest lucru ar trebui început cu stabilirea unui randament mediu de economisire în fiecare stat membru, însã acest randament mediu nu poate fi considerat un indicator, ci doar un punct de referinţã.

Discuţia a fost prefaţatã de prezentarea cercetãrilor economiştilor Paul HILBERS şi András SIMONOVITS. Cei doi au prezentat sistemele de pensii deja supuse reformei din Olanda, respectiv Ungaria. Concluzia europarlamentarilor a fost cã nu se poate crea un sistem de pensii ideal, însã Uniunea trebuie sã coordoneze promovarea unui schimb de bune practici şi a situaţiilor ce depãşesc graniţele statelor membre. Ei au mai conchis cã statele membre nu au voie sã piardã din vedere perspectiva sustenabilitãţii nici dacã taxele sau contribuţiile individuale cresc, pentru a asigura buna funcţionare a propriilor sistemelor de pensii.
În cadrul dezbaterii, europarlamentarii au cãzut de acord asupra faptului cã cea mai bunã metodã de a asigura sustenabilitatea sistemelor de pensii naţionale este crearea de locuri de muncã. Mai mulţi europarlamentari au subliniat faptul cã pilonii de pensii nu înseamnã acelaşi lucru în fiecare stat membru, însã este foarte important ca primul pilon al sistemelor de pensii sã-şi menţinã supremaţia deoarece aceasta este o garanţie pentru solidaritate şi lipsa discriminãrii. Aspectul complementar al celorlalţi doi pilon ar trebui întãrit, deoarece al treilea pilon, acolo unde existã, este considerat a fi doar o formã de a face economii şi este doar facultativ.

- Uniunea European poate avea un rol de coordonare, cele mai importante sarcini fiind în responsabilitatea statelor membre. Însã Uniunea ar putea crea ca punct de referinţã un „coş de cumpãrãturi” prin care sã se arate care este suma minimã necesarã pentru într-o gospodãrie a pensionarilor – a explicat Csaba Sógor. Europarlametarul a mai declarat cã intenţioneazã sã depunã modificãri cu privire la caracterul sustenabil şi de siguranţã a sistemelor de pensii la raportul ce se va elabora pe acest subiect.