Audiere publicã în PE despre programul de prevenţie al utilizãri drogurilor al UE

2010-12-09

La cererea Grupului PPE, la data de 8 decembrie a.c. Comisia pentru libertãţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a ţinut la Bruxelles o audiere publicã întitulatã Droguri – dependenţã şi trafic. Printre invitaţii audierii s-au aflat specialişti ai Comisiei Europene şi a Agenţiei Internaţionale împotriva Dopajului (WADA), reprezentanţi ai diferitelor instituţii publice, ONG-uri de profil şi asociaţii de advocacy, respective profesori universitari.


Consumul de droguri, cu implicaţiile sale negative din punct de vedere social şi medical, constituie o problemã tot mai gravã în Uniunea Europeanã, care încã îşi aşteaptã rezolvarea. Decidenţii europeni au salutat intenţia de cooperare a PE şi CE pe acest subiect. Raportul CE privind drogurile, publicat în noiembrie, conţine informaţii alarmante. Se apreciazã cã în acest moment în lume trãiesc în jur de 25-30 de milioane de consumatori de droguri, iar numãrul celor care îşi injecteazã zilnic droguri se ridicã la 2 milioane de persoane în UE.

Unul din partu cetãţeni ai UE moare datoritã unei supradoze de droguri, iar numãrul celor care se infesteazã cu virusul HIV datoritã folosirii drogurilor creşte cu 300.000 de persoane pe an. Reglementãrile internaţionale privind interzicerea consumului de droguri au un efect benefic asupra reglementãrilor naţionale, însã acest lucru nu rezolvã problema, ci pur şi simplu împinge mai departe aria geograficã în care drogurile sunt utilizate şi creşte proporţia actelor ilegale.

Se lucreazã deja la modelul european pentru combaterea consumului de droguri (programul ALICE) la care participã şi state din Africa şi America de Sud. Bugetul UE conţine 600 de milioane de euro pentru acest scop, mare parte din aceastã sumã fiind destinatã combaterii traficului de droguri, dar se va pune accent şi pe implementarea unor campanii împotriva dopajului în sport. Conform planurilor, rezultatele vor deveni vizibile în anul 2012.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a fost interesat de faptul care dintre statele membre ale UE nu au participat la pregãtirea raportului care vizeazã 25 de state. Ca rãspuns, Jean-Michel BAER, din partea CE a afirmat cã, dintre statele membre noi, România şi Bulgaria de regulã sunt membre ale consorţiului, dar decizia privind acţiunile concrete la care aceste state vor participa se iau la la nivelul agenţiilor naţionale.