Europa poate fi cu adevãrat unitã doar dacã nivelul de dezvoltare economicã este echilibrat

2010-10-08

Parlamentul European şi-a ţinut şedinţa plenarã între 6-7 octombrie la Bruxelles, iar cel mai important subiect al dezbaterilor a fost revizuirea politicilor economice, sociale şi de coeziune.


Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a avut o intervenţie în dezbaterea despre politica regionalã şi de coeziune a UE dupã 2013.

Mai jos gãsiţi textul intervenţiei europarlamentarului maghiar din Transilvania:

„Politica regionalã şi de coeziune a Uniunii Europene este importantã nu doar din punctul de vedere a creşterii competivitãţii pe plan economic, ci şi din punctul de vedere al punerii în valoare a idealului Europei unite. Cred cã suntem de acord cu toţii cã o Europã cu adevãrat unitã poate fi construitã pe plan mediu şi lung doar în condiţiile unei dezvoltãri economice echilibrate. De aceea, pentru implementarea strategiei UE 2020 şi pentru îndeplinirea ţintelor stabilite este esenţial ca toate regiunile Europei, indiferent de nivelul lor de dezvoltare, sã aibã de câştigat din acest proces. Astfel este imperativ necesar ca fondurile destinate politicii de coeziune sã fie menţinute la acelaşi nivel. Trebuie sã evitãm ruperea în douã a Europei datoratã încetinirii dezvoltãrii statelor membre care au aderat dupã 2004.”

Csaba Sógor a participat şi la dezbaterea despre pedeapsa capitalã. Discursul sãu – vezi textul de mai jos – a fost depus în scris datoritã lipsei timpului pentru o prezentare oralã.

„Pedeapsa capitalã este interzisã în statele membre ale Consiliul Europei, deci şi în cele 27 de state membre ale UE, însã este încã practicatã în multe ţãri din lume. Cel mai întristãtor fapt este cã în cele mai multe dintre cazuri nu este utilizatã pentru a pedepsi crime de drept comun, ci pentru ai pedepsi pe cei care exprimã şi susţin puncte de vedere politice, religioase şi culturale curajoase. Europa a realizat cã nu poate crea legi care sã permitã stingerea violentã a unei vieţi. A venit momentul ca Europa sã reprezinte şi sã promoveze aceastã idee şi în acele pãrţi ale lumii în care oamenii nu au realizat încã acest lucru. Diversitatea culturalã, diferitele percepţii ale lumii îmbogãţesc civilizaţia umanã. Nici o lege – fie ea de divinã sau umanã – nu poate justifica folosirea pedepsei capitale.”