Un milion de cetãţeni din o cincime a statelor membre vor putea iniţia legislaţie europeanã în viitor

2010-10-27

Comisia pentru libertãţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE), a cãrei membru este şi Csaba Sógor, a acceptat pe data de 26 octombrie 2010 propunerea de opinie despre Iniţiativa Cetãţenilor Europeni.


Iniţiativa, care este consideratã una dintre marile inovaţii ale Tratatului de la Lisabona, oferã cetãţenilor Uniunii Europene posibilitatea sã îşi facã auzitã vocea şi le oferã dreptul de a solicita în mod direct Comisiei Europene (CE) sã propunã şi sã elaboreze noi iniţiative politice.

În cadrul PE gazda subiectului de mare importanţã este Comisia pentru afaceri constituţionale, însã patru alte comisii ale Parlamentului au contribuit prin formularea unor opinii la finalizarea punctului de vedere al instituţiei: pe lângã comisia LIBE, comisiile pentru Culturã şi educaţie (CULT), Petiţii (PETI) şi Afaceri juridice (JURI) au mai analizat inovaţia consideratã a fi o nouã dimensiune a democraţiei europene.

CE a publicat o Carte Verde despre Iniţiativã în noiembrie 2009, un document ce aduna toate mãsurile necesare pe aria acestui subiect în vederea pornirii procedurii de consultare. Procedura prezintã probleme de naturã legalã, administrativã şi practicã, iar organizaţiile guvernamentale şi non-guvernamentale ale statelor membre au purtat o dezbatere de duratã pe aceste subiecte.

Cele mai importante aspecte ale opiniei comisiei LIBE se referã la dreptul cetãţenilor de a iniţia bazate de origine, stabilirea limitei de vârstã a participanţilor şi stabilirea numãrului necesar de semnatari în statele membre. Deputaţii în privinţa numãrului de ţãri din care trebuie sã provinã semnatarii au decis care este numãrul minim de semnãturi pe ţarã, ce formã sã aibã iniţiativele şi care sã fie condiţiile şi termenele limitã pentru adunarea, controlul şi validarea semnãturilor.

Majoritatea modificãrilor propuse de Csaba Sógor au fost acceptate de deputaţi. Europarlamentarul maghiar din Transilvania a propus ca semnatarii unei iniţiative sã provinã din cel puţin o cincime a statelor membre. – Aceastã proporţie este mult mai avantajoasã, democraticã şi deschisã decât proporţia de o treime propusã de Comisie – a spus deputatul, care a propus ca toate persoanele şi organizaţiile statelor membre sã aibã dreptul de iniţiativã în afarã de partidele politice, sindicate şi grupuri de lobby.

Criteriile de eligibilitate a iniţiativelor au deschis discuţii vehemente, la fel ca şi modul şi termenul de inspecţie a iniţiativelor a CE şi criteriile referitoare la iniţiatori din punctul de vedere al transparenţei şi a finanţãrii. Limita de vârstã pentru participarea la iniţiative a fost subiectul, care a divizat cel mai tare deputaţii, care într-un final au reuşit sã decidã asupra vârstei minime de 16 ani.