Asociaţia Ceangãilor Maghiari din Moldova a împlinit 20 de ani

2010-10-20

Asociaţia Ceangãilor Maghiari din Moldova (MCMSZ) îşi aniverseazã cei 20 de ani de existenţã pe 20 octombrie anul curent, iar anul viitor Recomandarea 1521/2001 a Consiliului Europei referitoare la cultura ceangãilor va împlini 10 ani.


Cu ocazia acestor aniversãri atât de importante pentru viaţa comunitãţii ceangãilor, între cele douã momente, în viitorul apropriat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor va publica un volum despre ceangãi.

Cartea cu caracter informativ, scrisã în trei limbi (maghiarã, românã şi englezã) va fi destinatã în principiu cititorilor europeni strãini, dar totodatã va fi şi o lecturã utilã şi pentru cititorii interesaţi de situaţia şi cultura ceangãilor.

Cartea „europeanã” „Mük szeretünk itt élni” va fi prezentatã cel mai probabil în cursul lunii decembrie la Târgu Mureş şi Bacãu, iar apoi la Bruxelles pe 9 februarie 2011 cu participarea autorilor.

Textul introductiv al cãrţii a fost scris de profesorul de etnografie Ferenc Pozsony de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Scurta prezentare etnograficã a istoriei ceangãilor va fi urmatã de raportul fãcut de doamna Tytti Maria Isohookana-Asunmaa, fost Ministru al Culturii din Finlanda şi de Recomandãrile Consiliului Europei cea i-au urmat.

La cererea eurodeputatului Csaba Sógor, Smaranda Enache, co-preşedinta Ligii Pro Europa şi Gabriel Andreescu, preşedintele Centrului de Studii Internaţionale din România au contribuit la republicarea raportului fãcut de ei acum nouã ani cu privire la situaţia ceangãilor şi au pregãtit o analizã actualizatã a situaţiei. Munca celor doi activişti renumiţi ai drepturilor omului a fost ajutatã cu date şi statistici de personalul cabinetului secretarului de stat pe probleme de educaţie, András Király.

Ilustraţiile volumului au fost selectate de cãtre autori din arhiva Societãţii Etnografice Kriza János din Cluj şi din colecţia personalã a fotografului Gyula Ádám din Miercurea Ciuc.