Parlamentul European a votat raportul europarlamentarului Csaba Sógor

2010-09-21

Azi, 21 septembrie 2010, în cadrul şedinţei plenare membrii PE au votat cu 382 de voturi pentru, 250 de voturi împotrivã şi 23 de abţineri raportul care vizeazã acordul dintre Uniunea Europeanã şi Pakistan privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegalã.


De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, acesta este primul acord de readmisie ce necesitã şi aprobarea Parlamentului European. Documentul ce conţine aceastã aprobare a fost pregãtit de europarlamentarul UDMR Csaba Sógor.

La data de 18 septembrie 2000 Consiliul a împuternicit Comisia Europeanã sã desfãşoare discuţii în privinţa acordului dintre Comunitatea Europeanã şi Pakistan. Dupã mai multe runde de negocieri, cele douã pãrţi au semnat acordul pe data de 26 octombrie 2009 la Bruxelles. Dupã intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeanã a devenit urmaşul de drept al Comunitãţii Europene, iar conform noilor reglementãri PE a trebuit sã îşi dea acordul pentru noua înţelegere. Comisia de Afaceri externe a avizat favorabil raportul, iar comisia de Libertãţi civile, justiţie şi afaceri interne a votat pozitiv acest subiect.

În dezbaterea premergãtoare votului, Csaba Sógor a reamintit cã acordul garanteazã readmisia cetãţenilor proprii, a ţãrilor terţe şi a persoanelor fãrã cetãţenie pe bazele reciprocitãţii şi determinã reglementãrile tehnice necesare pentru efectuarea readmisiei. El a mai adãugat cã acordul poate fi o unealtã în stoparea imigrãrii ilegale în UE şi va creşte siguranţa cetãţenilor Uniunii. Pakistanul este o ţarã foare importantã de origine sau de tranzit pentru imigranţii care nu, sau nu mai îndeplinesc condiţiile pentru a intra pe teritoriul sau a se afla într-un stat membru.

Acordul încheiat cu Pakistanul este important şi din punct de vedere regional deoarece va susţine efortul Uniunii de a dezvolta o colaborare mai strânsã cu ţãrile din regiune.

- Am fost foarte mişcaţi de toate cele întâmplate cu ocazia inundaţiilor din Pakistan şi ne îngrijoreazã orice încãlcare a drepturilor omului din Pakistan sau din altã parte a lumii, dar este şi mai îngrijorãtor faptul cã drepturile omului sunt încãlcate şi în ţãrile care au ratificat protocolul  de la Geneva privind drepturile refugiaţilor – a spus europarlamentarul maghiar din Transilvania.

Csaba Sógor a accentuat importanţa drepturilor omului în mai multe rânduri, dar a precizat cã acest acord nu vizeazã doar subiectul drepturilor omului din Pakistan: - Cetãţenii Uniunii cer siguranţã, la fel şi statele membre, şi daţi-mi voie sã vã prezint un exemplu din Marea Britania din luna mai 2010. Doi tineri de origine pakistanezã au fost arestaţi sub suspiciunea de terorism, dar instanţele din Marea Britanie au considerat cã viaţa lor ar fi în pericol dacã ar fi trimişi acasã, deci ei pot rãmâne în Marea Britanie. În consecinţã când vorbim de readmisie, putem solicita şi Pakistanului sã respecte drepturile omului, dar va trebui sã avem încredere în primul rând în instanţele ţãrilor membre.