Csaba Sógor: UE să tragă la răspundere țările candidate cu privire la protecția minorităților
Uniunea Europeană nu ar trebui să repete greșelile trecutului în cazul țărilor în curs de aderare - a declarat Csaba Sógor în dezbaterea privind sprijinul UE acordat țărilor candidate. Europarlamentarul UDMR a numit România drept exemplu, țară ce nu și-a respectat promisiunile de aderare privind protecția minorităților: în tot acest timp nu a adoptat legea privind protecția minorităților, împiedică restituirea proprietăților bisericești, iar multe drepturi ale minorităților ce apar în lege nu se aplică încă în practică.
Miercuri, 23 ianuarie, Comisia LIBE a Parlamentului European a discutat obiectivele programului de sprijin al UE pentru perioada 2021-2027, care pot fi folosite de țările candidate și țările cu perspectivă de candidare.
Csaba Sógor consideră că în procesul de preaderare, UE ar trebui să fie mai hotărât în legătură cu importanța protecției minorităților. Această atitudine ar putea fi demonstrată prin furnizarea de resurse financiare țărilor candidate pentru realizarea reformelor necesare. În calitate de raportor din umbră desemnat de PPE, Csaba Sógor a elaborat câteva amendamente despre minorități la raportul în discuție, care au fost aprobate de Comisie.
La sugestia europarlamentarul din Transilvania, Comisia a adăugat, de asemenea, un subcapitol la propunerea inițială a Comisiei Europene, care promovează respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice sau lingvistice. Acesta include măsuri precum: dezvoltarea unor cadre de lege și a unor strategii pe termen lung pentru protejarea drepturilor minorităților, mărirea capacității pentru aplicarea eficace a legislației existente privind protecția minorităților, înființarea unor structuri administrative care să garanteze participarea minorităților și posibilitatea creării unor organisme minoritare speciale, respectiv forumuri în domeniu, promovarea și sprijinirea utilizării limbilor minoritare în educație, administrație publică, comunitate și viața culturală, precum și în presă.
Opinia adoptată de Comisia LIBE va fi inclusă în raportul Comisiei pentru afaceri externe a PE la începutul lunii februarie, și în cele din urmă va fi pus la vot în Parlament în martie.