Parlamentul European sprijină reducerea disparităților regionale

2019-01-17

Parlamentul European dorește să pună accent mai mare pe diminuarea disparităților regionale, pe dezvoltarea zonelor rurale și pe reducerea inegalităților sociale prin intermediul unor fonduri foarte importante al UE - a declarat Csaba Sógor, după votul Parlamentului European pe tema definirea obiectivelor Fondului Social European pentru perioada bugetară 2021-2027, respectiv creșterea cadrului bugetar.

Potrivit lui Csaba Sógor, Fondul Social European (FSE) este unul dintre cele mai importante programe de sprijin ale UE de care beneficiază și comunitatea maghiară din Transilvania. În calitate de raportor din umbră în cadrul Comisiei LIBE, din partea PPE, în ultimele luni a fost implicat în dezvoltarea obiectivelor fondului pe următoarele șapte ani. Documentul adoptat de PE conține propunerile sale în repetate rânduri.

"Majoritatea maghiarilor din Transilvania trăiesc în mediul rural, prin urmare una dintre cele mai importante sarcini ale noastre este ca zonele rurale să recupere decalajul și să se dezvolte. Aceasta este singura modalitate de a lupta împotriva fenomenului de scădere a populației. Am susținut această poziție și în dezbatere și sunt foarte mulțumit de faptul că din ce în ce mai mulți în UE își dau seama de discrepanțele enorme care existe nu numai între regiuni, ci și în dinăuntrul regiunilor. Acest fenomen trebuie abordat"- a explicat Csaba Sógor, care spune că statisticile românești confirmă, de asemenea, nevoia de a sprijini zonele rurale.

Potrivit Biroului Național de Statistică, 45% din populația României este stabilit în zonele rurale, unde ponderea populației care trăiește în sărăcie sau în pericol de sărăcie este cu 20% mai mare decât în mediul urban. "Aceste diferențe de nivele în UE pot fi observate nu numai în România, ci și în Bulgaria" - explică europarlamentarul.

Sugestiile lui Csaba Sógor vor apărea în cele din urmă și printre obiectivele FSE, cum că în următorul buget pe șapte ani al UE, FSE va oferi resurse pentru a aborda fenomenele legate de sărăcia rurală care rezultă din deficiențele specifice din zonele rurale, cum ar fi: situația demografică nefavorabilă, provocările pe piața muncii, accesul limitat la educație și formare sau sănătate și servicii sociale. De asemenea, la inițiativa europarlamentarului din Transilvania, programele educaționale vor fi, de asemenea, eligibile pentru finanțare prin FSE +. Aceste programe vor permite adulților cu niveluri scăzute de competențe să obțină un nivel minim de alfabetizare, matematică și competență digitală. Programele vor include de asemenea inițiative de reducere a fenomenului îngrijorător al părăsirii timpurii a școlii.