Csaba Sógor: UE tratează procesul de aderare la Schengen cu standarde duble

2018-12-11

Întârzierea aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen are un impact negativ asupra UE, constată raportul adoptat miercuri de Parlamentul European. Eurodeputații au reamintit instituțiile UE prin amendamentele lor că cele două țări au îndeplinit toate condițiile necesare în 2011 pentru intrarea în spațiul Schengen.

Potrivit lui Csaba Sógor, raportul adoptat dezvăluie o atitudine de dublu standard, care e din ce în ce mai des întâlnită în instituțiile UE în ultima vreme. În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, vedem, de asemenea, că UE își pierde credibilitatea atunci când instituțiile de luare a deciziilor la nivel UE recunosc că cele două țări au îndeplinit condițiile cerute, însă Consiliul Uniunii Europene nu aprobă aderarea - explică europarlamentarul din Transilvania. Csaba Sógor consideră că este foarte important că acest raport constată: întârzierea aderării acestor două țări la spațiul Schengen este dovada unui tratament discriminatoriu față de unele state membre UE și mai ales a cetățenilor acestora.

Csaba Sógor a declarat în dezbaterea desfășurată în plenul de la Strasbourg că spațiul Schengen este unul dintre cele mai importante realizări ale integrării europene. "Cetățenii UE văd zona fără frontiere ca fiind una dintre cele mai populare realizări ale UE. Prin urmare, este dificil de explicat cetățenilor din România și Bulgaria că, la 11 ani după aderarea la UE, cele două țări nu sunt încă membre ale zonei Schengen"- a spus europarlamentarul din Transilvania în discursul său. A mai adăugat: acesta este o situație nedreaptă în UE, nu numai pentru că ambele țări și-au transformat radical sistemul de supraveghere a frontierelor pentru a se alătura spațiului Schengen și au investit masiv în consolidarea capacității lor de urmărire penală, dar și pentru că menținerea continuă a controlului de frontieră are un impact negativ asupra economiei celor două țări.

Raportul adoptat miercuri de eurodeputați arată că, în 2011, Comisia Europeană a încheiat procesul de evaluare Schengen în ceea ce privește România și Bulgaria, conform căruia cele două țări au îndeplinit condițiile necesare: protecția datelor, întărirea frontierelor terestre, aeriale și maritime, întărirea forței de poliție, Sistemul Informatic Schengen și vizele. Acest document ne reamintește de faptul că dacă Consiliului nu cade la consens, aplicarea uniformă a tratatelor fundamentale, precum și credibilitatea UE sunt puse la îndoială.