Din ce în ce mai mulți oameni consideră că în Europa sunt necesare mai multe măsuri pentru protejarea minorităților la nivel European

2018-11-28

Csaba Sógor raportează într-o publicație internațională despre statutul juridic și încălcările drepturilor minorității maghiare din România. "După aderarea din 2007 la UE, am avut mari speranțe că, în calitate de membru al Uniunii Europene, România nu își va permite să încalce promisiunile de dinainte de aderare în ceea ce privește protejarea minorităților. Cu toate acestea, se pare că asta este cazul, așa că este din nou rândul UE, să schimbe atitudinea statelor membre față de minorități"- a subliniat eurodeputatul UDMR.

Institutul de Grupuri Etnice din Tirolul de Sud a lansat o publicație internațională pentru onorarea unui expert în minoritate europeană, profesorul Christoph Pan, care și-a sărbătorit a 80 de ani marți.

În calitate de co-autor al revistei sale, Csaba Sógor a explicat: începând de la aderarea UE, chiar și legile existente pare să fie greu de puse în aplicare. De fapt, în multe cazuri, legile existente nu sunt aplicate deloc. Acesta este și cazul legii educaționale și al proprietăților bisericești naționalizate în epoca comunistă.

Csaba Sógor a subliniat: Consiliul Europei a abordat din nou această problemă, apar rapoarte noi despre această temă, deoarece soluțiile existente nu mai sunt suficiente. În același timp, Uniunea Europeană începe să recunoască faptul că nu mai este posibilă evitarea subiectului, deoarece aceste probleme nu se vor rezolva singure. De asemenea, eurodeputatul a atras atenția asupra faptului că, printre toate instituțiile UE, Parlamentul European este cel mai preocupat de protecția minorităților naționale. Sógor a raportat, de asemenea, despre activitatea lui în mandatul 2014-2019 al Parlamentului European. "Într-o serie de rapoarte parlamentare și rezoluții am solicitat de la Comisie crearea unui cadru legal comun elaborat pentru protecția minorităților" - explică el.

Potrivit deputatului din Transilvania, acest proces este, de asemenea, consolidat de inițiativa Minority Safepack, care reprezintă voința a 1,3 milioane de cetățeni europeni. Următorul pas ar trebui să fie evaluarea situației minorităților în statele membre pe baza unor principii comune. Cele mai bune soluții ar trebui exemplificate cu scopul de a convinge statele membre să-și schimbe atitudinea față de situația minorităților naționale.