Ajutăm România să utilizeze fondurile UE într-un mod cât mai eficient

2018-11-29

Voturile în comisia PE în ceea ce privește dispozițiile comune ale Fondurilor structurale și de investiții europene pentru bugetul 2021-2027, aduc rezultate pozitive României. Potrivit lui Csaba Sógor, cel mai important lucru este că s-a majorat finanțarea UE pentru statele membre, iar condițiile de utilizare au devenit mai favorabile.


Pe 27 noiembrie europarlamentarii au votat în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului European cu privire la regulamentele care stabilesc dispozițiile comune. "Am reușit, de asemenea, să introducem interesele României în sugestiile noastre propuse la raportul comisiei. Nu numai că am decis să creștem subvențiile acordate statelor membre de către Uniunea Europeană, dar am adoptat și condiții mai favorabile privind utilizarea fondurilor UE "- explică Csaba Sógor, deputat din partea UDMR în Parlamentul European. Europarlamentarul a adăugat un număr semnificativ de sugestii la documentul despre fondurile UE.

La propunerea lui Csaba Sógor, comisia a decis, de asemenea, că sumele alocate pentru fondurile structurale și de investiții europene nu pot fi utilizate pentru alte activități ale UE, precum fondul de garantare InvestEU. Interesul României este în primul rând dezvoltarea infrastructurii și a întreprinderilor, esențială pentru asigurarea creșterii economice. Prin urmare, nu ar beneficia de asigurarea resurselor UE în vederea realizării obiectivelor pe care ulterior din cauza condițiilor stabilite nu le-ar putea finanța.

O altă propunere formulată de eurodeputatul din Transilvania este de a schimba durata utilizării fondurilor UE - așa-numita regulă "N + 2" privind retragerea angajamentelor. În consecință, statul membru ar putea folosi bugetul alocat pentru un anumit an nu numai în următorii 2, ci și în următorii 3 ani.

Propunerile adoptate marți vor fi încorporate în raportul Comitetului pentru dezvoltare regională (REGI) în decembrie. Votul va avea loc la începutul anului viitor în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg.