La o sută de ani de la sfârșitul primului război mondial, minoritățile naționale nu au dispărut din Europa
La o sută de ani de la sfârșitul primului război mondial, minoritățile naționale nu au dispărut din Europa. Vor să-și păstreze identitatea, în regiunile în care trăiesc de secole - a declarat europarlamentarul Csaba Sógor, la sesiunea mini-plenară din Bruxelles.
Eurodeputul UDMR a raportat că în ultimele zile a vizitat o regiune din Europa, Tirolul de Sud, care nu a fost întotdeauna una dintre cele mai pașnice și dezvoltate regiuni în ultimii sută de ani, însă acum se poate spune că este. Tirolul de Sud face parte din teritoriul Italiei, având o populație germană semnificativă care dispune de autonomie și a devenit unul dintre cele mai dezvoltate regiuni ale țării.
"Nu a fost întotdeauna consens între grupurile etnice care trăiesc alături, însă vicisitudinile istoriei nu mai pot fi schimbate; cu toate acestea, prin dialog, negocieri și o serie de consultări între Italia și Austria, Tirolul de Sud a reușit să devină un exemplu armonios și pașnic al instituțiilor de autonomie teritorială. A reușit să aducă stabilitate într-o regiune cu un trecut plin de conflicte"- a spus europarlamentarul.
Csaba Sógor a reamintit: există mai multe regiuni multietnice în Europa, cum ar fi Transilvania în România, unde ar fi necesară implementarea acestei metode bine dovedite.