Sógor Csaba: Am cerut 50 de milioane de euro pentru tratarea daunelor cauzate de pesta porcină

2018-10-24

Comisia pentru bugete al Parlamentului European a acceptat inițiativa europarlamentarilor Csaba Sógor, Tamás Deutsch și Norbert Erdős, ca Uniunea Europeană să rezerve 50 de milioane de euro pentru tratarea daunelor cauzate de pesta porcină. Deputații au fost susținuți miercuri de Comisia pentru bugete și în ciuda așteptărilor propunerea va fi votată în sesiunea plenară.

Primele semne ale epidemiei au fost sesizate în județul Satu Mare în luna iulie 2017. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat săptămâna trecută că pesta porcină s-a răspândit în peste 13 județe și 227 de localități. Principalele județe afectate sunt cele din est și sud-est, însă s-au găsit și în alte doi regiuni animale afectate de boală: pe lângă județul Satu Mare, boala afectează și județul Bihor și Sălaj. Din cauza epidemiei 311.869 porci bolnavi au fost uciși.

În opinia europarlamentarului UDMR Csaba Sógor economia României are nevoie de ajutorul UE, deoarece numeroase animale au murit și economia țării a fost grav afectată. ”Împreună cu colegii mei de la PE am inițiat ca 50 milioane de euro din bugetul UE să fie rezervate în anul 2019 pentru tratarea daunelor cauzate de pesta porcină. După aprobarea Comisiei pentru bugete, așteptăm ca inițiativa să fie votată și în sesiunea plenară” – a declarat Csaba Sógor. Punctul de vedere al UDMR este că tratarea daunelor nu ar trebui să fie subiect de negociere dintre partide, în schimb trebuie urmărite soluțiile eficace și prevenirea altor daune.

După decizia Comisiei pentru bugete, în sesiunea plenară ce va avea loc sfârșitul lui octombrie, se va accepta rezoluția privind bugetul anului 2019. Vor începe negocieri cu Comisia Europeană care se termină sfârșitul lui noiembrie cu acceptarea unor rezoluții comune.