Csaba Sógor: Prin înființarea Autorității Europene a Muncii protejăm interesele celor care lucrează în străinătate

2018-11-21

Comisia Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune a Parlamentului European a votat crearea unei Autorități Europene a Muncii. Plenul a adoptat raportul marți. Documentul include și amendamentele lui Csaba Sógor, care subliniază că această nouă autoritate ar trebui să se ocupe de eliminarea discriminării lucrătorilor din alte state membre și să împiedice exploatarea muncii.

Europarlamentarul UDMR a fost raportor din umbră al acestui subiect în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE). Propunerile de amendamente prezentate se reflectă și în documentul aprobat, astfel încât mai multe aspecte importante din Europa Centrală și de Est se încadrează, de asemenea, în competența Agenției.

Pe de o parte, Autoritatea Europeană a Muncii ar fi responsabilă de analiza și prevenirea obstacolelor în calea liberei circulații a lucrătorilor și a serviciilor, raportând Comisiei Europene și statele membre. În prezent, există dispoziții în mai multe state membre care sunt discriminatorii pentru lucrătorii din alte state membre. Aceștea contravin principiile pieței unice, respectiv libera circulație a lucrătorilor și a serviciilor.

Pe de altă parte, Autoritatea trebuie să acționeze împotriva exploatării grave a lucrătorilor străini. Potrivit Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, exploatarea este un fenomen răspândit, dar adesea invizibil, care se regăsește în multe sectoare economice (inclusiv în agricultură, construcții, gospodării, hoteluri și restaurante) și poate afecta diferite grupuri de lucrători. "Muncitorii sunt angajați într-o altă țară fără contract oficial de muncă, câștigă sub nivelul salariului minim, în timp ce lucrează mai multe ore suplimentare nepermise de lege. Ele sunt adesea adăpostite în condiții inumane și nu primesc nici concediu obișnuit, nici concediu medical " - explică eurodeputatul.

Csaba Sógor a subliniat: în opinia cetățenilor europeni, cea mai importantă realizare a UE este posibilitatea de a trăi, de a lucra, de a studia și de a investi oriunde în teritoriul său. De aceea este atât de important să se garanteze și să se protejeze drepturile lucrătorilor, iar Autoritatea Europeană a Muncii poate juca un rol foarte important în acest domeniu. Raportul urmează să fie votat în plenul Parlamentului European la sfârșitul anului viitor.