Fondul Social European ar trebui să răspundă mai eficient pieței muncii și provocărilor sociale

2018-11-06

Luni după-amiază, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat despre prioritățile Fondului Social European (FSE). Raportul adoptat include, de asemenea, o serie de amendamente propuse de Csaba Sógor, care evidențiază aspectele regiunilor subdezvoltate și a grupurilor sociale defavorizate.

FSE este un fond prioritar al Uniunii Europene, care caută soluții pentru piața muncii și provocări sociale. Prin acest fond, UE investește în capitalul uman al Europei: angajați, tineri și solicitanți de locuri de muncă. Acest sprijin va îmbunătăți perspectivele mai multor milioane de europeni pe piața forței de muncă. Fondurile furnizate de FSE sprijină crearea locurilor de muncă, ajută cetățenii să găsească un loc de muncă mai bun și oferă oportunități mai rezonabile de angajare.

Europarlamentarul Csaba Sógor, raportor din umbră EPP în cadrul Comisiei LIBE a atras atenția asupra unor serii de probleme sociale și provocări ale pieței muncii, cu care se confruntă de asemenea și comunitatea maghiară din România. "Pentru a promova ocuparea forței de muncă și obiectivele de eradicare a sărăciei, am cerut ca FSE să acorde atenție deosebită regiunilor rurale sărace, grupurilor sociale în situații defavorizate sau vulnerabile, cum ar fi persoanele cu handicap, persoanele în vârstă, romii, persoanele cu cunoștințe de bază sau neeeducate. În amendamentele deja adoptate am solicitat ca FSE să modernizeze educația, potrivit nevoilor întreprinderilor și așteptărilor pieței muncii"- a explicat europarlamentarul UDMR. FSE ar trebui să contribuie la consolidarea competitivității, precum și inovarea social-economică - a mai adăugat.

Europarlamentarul consideră că aceste obiective pot fi atinse prin formarea la locul de muncă și internship-uri, prin îndrumarea profesională pe tot parcursul vieții, precum și sprijinirea întreprinderilor care angajează persoane cu handicap. Csaba Sógor crede de asemenea că materialele moderne de educație ar fi importante, precum și formarea continuă a cadrelor didactice, inclusiv a celor care lucrează cu studenți din medii defavorizate.