Csaba Sógor a ridicat cuvântul împotriva ordonanței care schimbă situația predării limbii române

2018-09-11

Ordonanța venită de la Ministerul Educației Naționale privind predarea limbii române jignește copiile, părinții și profesorii care aparțin unor minorități - a declarat Csaba Sógor luni, în sesiunea plenară de la Strasbourg a Parlamentului European. Europarlamentarul a condamnat prevederile revoltătoare, poziție susținută de altfel și de opinia publică din Transilvania.
 

,,Astăzi începe școala în mai multe state membre. În România, cu câteva zile înainte de începerea școlii, o ordonanță de urgență a fost emisă de Ministerul Educației Naționale, care aduce schimbări semnificative pentru elevii din școala elementară aparținând unor minorități: de acum înainte limba statului nu va fi predată de învățătorii claselor, ci de profesorii care predau în clasele mai mari și nu cunosc, în unele cazuri, nici limba maternă a copiilor" - a explicat europarlamentarul.
 
 
Csaba Sógor crede că implementarea reglementării este aproape imposibilă în realitate din cauza forței de muncă adecvate, iar Ministerul Educației nu a luat timp să ceară sfaturile consilierilor din domeniu, nici nu a ascultat opinia altor actori politici. Mii de elevi din școala elementară s-au aflat dintr-o dată într-o situație total necunoscută.

"Pe lângă această decizie care este neprofesională și răutăcioasă, mai jignește și copiile care învață într-o limbă minoritară, afectând totodată părinții și profesorii bine pregătiți” - a spus Sógor. Conform europarlamentarului aceste demersuri sunt caracteristice autorităților române care nu au luat timp să realizeze un studiu și au decis fără să intre în dialog cu grupurile de interes. Sógor crede că ordonanța ar trebui retrasă ceea ce ar trebui urmată de o cerere de iertare.