Artizanii din Transilvania la festivalul HUNGAstRY din Bruxelles

2018-09-10

Artizani renumiți din Ținutul Secuiesc au diversificat programul festivalului HUNGAstRY de la Bruxelles cu jocuri populare de abilitate și meșteșuguri tradiționale. Artizanii Fundației Artera și-au dus jocurile populare și meșteșugurile tradiționale în capitala Europei cu ajutorul lui Csaba Sógor. 

Reprezentanța Permanentă a Ungariei în instituțiile UE a organizat și în acest an în perioada 8-9 septembrie Festivalul Maghiar din Bruxelles numit HUNGAstRY. Artiști recunoscuți maghiari au cântat pe scena principală de la arcul triumfal în timpul festivalului de două zile, iar pe lângă meșteșugurile și jocurile populare au fost promovate în mod deosebit mâncărurile și băuturile ungurești. Pe lângă standurile Fundației Artera, vizitatorii au putut participa la atelierele de creație ținute de artizani.

,,Suntem foarte mulțumiți de faptul că, pe baza recomandării noastre, Reprezentanța Permanentă a Ungariei a inclus în programul festivalului activitățile oferite de Fundația Artera care au scopul promovării valorilor tradiționale. Publicul internațional de la Bruxelles a avut ocazia să învețe despre meseriile și activitățile folclorice pentru copii, care nu se găsesc în partea de vest a Europei” – a zis Csaba Sógor în legătură cu eveniment. În zilele noastre când Europa își caută identitatea, este important să redescoperim cultura și valorile noastre tradiționale de o mie de ani și să ne concentrăm atenția asupra protejării acestora. "Am prezentat deja multe valori din Transilvania în Europa și încă mai avem de arătat. Când pronunțăm că viitorul Europei se află într-o comunitate puternică, ne gândim și la protejarea propriilor noastre valori, a tradițiilor noastre care îmbogățesc Europa", a spus europarlamentarul.

"Un vis îndelungat a devenit realitate prin vizita la Bruxelles, datorit lui Csaba Sógor. O poartă a fost deschisă în fața noastră. Putem spune fără exagerare că „terenul de joacă” a fost cel mai popular la eveniment", a declarant Zsuzsanna Lőrincz, președintele Fundației Artera, la Bruxelles. Grupul a reușit să prezinte tradițiile din Transilvania, iar artizanii din Ținutul Secuiesc au simțit valoarea adevărată a muncii lor deoarece reacția publicului a fost unanim pozitiv. "Publicul internațional a fost curios de produsele noastre tradiționale, iar adulții și copiii au încercat cu încredere jocurile și meșteșugurile prezentate", a spus Zsuzsanna Lőrincz.