Csaba Sógor: eforturile în protecția minorităților dă rezultate
Parlamentul European pregătește un pas important în ceea ce privește protecția minorităților: ar lansa un cadru legal european obligatoriu. Subiectul a fost dezbătut la audierea publică organizată de Comisia LIBE, unde Csaba Sógor a prezentat situația din România și a reamintit că în prezent protecția minorităților depinde numai de bunăvoința statelor membre ale UE.
Un raport al PE se află în curs de pregătire în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) care stabilește standardele minime în protecția minorităților. Potrivit europarlamentarului, viitorul raport privind protecția minorităților poate fi interpretat ca rezultatul ultimilor zece ani de muncă în Parlamentului European și Consiliul Europei. Csaba Sógor a contribuit cu numeroase amendamente la raport în vederea elaborării documentului într-un mod cuprinzător și cât mai detaliat. Europarlamentarii au discutat proiectul de raport luni, 3 septembrie, într-o audiere publică, cu scopul de a implica experți și grupuri de interese în activitatea comisiei.
Csaba Sógor a explicat că UE verifică situația drepturilor minorităților în țările candidate numai în procesul aderării. "Minoritățile naționale din Europa se află într-o situație de capcană, de care nu pot scăpa fără sprijinul UE", a afirmat europarlamentarul, care a enumerat în detaliu încălcările din România. După aderare guvernurile care au urmat în România au considerat aplicarea drepturilor minorităților un act opțional, totodată încearcă să împiedice funcționarea școlilor de limbă minoritară și restituirea proprietăților private, au început renaționalizarea clădirilor bisericești aparținând comunităților minoritare. Liderii minoritari sunt hărțuiți în mod regulat din cauza folosirii simbolurilor naționale, iar presa tolerează discursul de ură împotriva minorităților.
Potrivit lui Csaba Sógor, nu trebuie acceptată noua realitate: statele membre nu respectă deciziile și recomandările Consiliului Europei privind protecția minorităților. Drepturile fundamentale ale minorităților pot fi asigurate doar prin construirea unui sistem comun de protecție a minorităților în UE, cu propriile standarde ridicate și un mecanism eficient de monitorizare. ,,Viitorul raport al Parlamentului European poate fi un pas mare. Ne dorim ca forma finală a raportului să se înregistreze că realizarea unei cadre legale pentru protecția minorităților este un standard minim" a spus el.
Raportul privind standardele minime în protecția minorităților din UE va fi votat în comisia LIBE în septembrie, iar propunerea comisiei va fi prezentată în sesiunea plenară înainte de sfârșitul acestui an.