Csaba Sógor în PE: Raportul Consiliului Europei trebuie să aibă consecințe

2018-03-07

Raportul publicat de Consiliul Europei care evaluează România în aplicarea Convenției-cadru privind protecția minorităților naționale trebuie să aibă consecințe. Nu există nicio îndoială că acest stat membru încalcă grav angajamentul față de protecția minorităților asumat înainte de accederea în Uniunea Europeană - a spus Csaba Sógor în mini-sesiunea plenară din Bruxelles.

În dezbaterea despre situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană, europarlamentarul Csaba Sógor a salutat faptul că - similar anilor precedenți - raportul din 2016 se ocupă cu situația minorităților naționale. Totuși, Sógor a deplâns lipsa standardelor comune care ar asigura protecția minorităților. “Datorită faptului că în Europa protecția minorităților este considerat ca aparținând doar de competența statelor membre, situația generală a minorităților naționale variază de la capacitatea de a-și exersa drepturile într-un mod egal la negarea existenței lor” - a explicat europarlamentarul. 

Sógor a rezumat concluziile documentului privind procesul de restituție, obstrucția folosirii limbii materne în administrație și învățământ, respectiv instigările împotriva maghiarilor din partea presei și politicienilor.

“Constatările documentului reflectă realitatea asupra cărei am atras atenția de foarte multe ori în ultimii 10 ani. Raportul Consiliul Europei demonstrează faptul că România nu a rezolvat încă situația minorităților naționale și nu poate fi considerat țară model în asigurarea drepturilor acestor comunități” - a subliniat Csaba Sógor, în opinia căruia este timpul ca instituțiile UE să-și pună pe agendă problemele minorităților naționale.