Csaba Sógor: extinderea zonei Schengen nu mai poate fi amânată

2017-12-14

România și Bulgaria sunt pregătite să intre în spațiul Schengen, iar cetățenii acestor țări așteaptă de mulți ani să primească răspuns pozitiv de la miniștri responsabili pentru afaceri interne ale Uniunii Europene - a semnalat Csaba Sógor în Parlamentul European, în timpul unei dezbateri despre extinderea zonei Schengen la Bulgaria, România și Croația.


Csaba Sógor crede că extinderea spațiului Schengen nu mai poate fi amânată, întrucât Comisia a constatat deja că țările sus amintite sunt pregătite de intrare. Europarlamentarul consideră că monitorizarea UE a sistemului de justiție din România și Bulgaria nu are nicio legătură cu intrarea în spațiul Schengen, iar asocierea celor două procese este în contradicție cu tratatele UE. În opinia lui Sógor, Comisia ar trebui să considere extinderea mehanismelor de monitorizare UE, la toate statele membre, pentru că țările investigate ar fi mai deschise la astfel de controale dacă nu s-ar mai face diferență între ele.

“Realizarea spațiului Schengen a însemnat foarte mult pentru libera circulație în UE și poate fi considerat una dintre cele mai mari realizări ale procesului de integrare a Europei. Solicit înlăturarea obstacolelor în extinderea și întărirea zonei Schengen deoarece toți cetățenii UE vor să-și exerseze dreptul la libera circulație fără a fi supuse controalelor de graniță” - a explicat Sógor.