România respinge zi cu zi drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități

2017-11-30

În România persoanele cu dizabilități se înfruntă cu mai multe obstacole, în loc să i se îmbunătățească situația pe piața de muncă. Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care existența acestor 2000 de persoane este pus în pericol - a semnalat Csaba Sógor la Bruxelles în ziua de joi a dezbaterii parlamentare despre implementarea strategiei europene de dizabilitate. 


Uniunea Europeană numără 80 milioane de persoane care își duc viața cu o oarecare dizabilitate. O mare proporție a acestui grup de cetățeni trăiește în sărăcie din cauză că nu poate contribui corespunzător la societate, nici la economie. Conform statisticilor, 25% dintre persoanele cu dizabilități au acces la piața de muncă.

Europarlamentarul Csaba Sógor crede că sistemul român are o deficiență: persoanele cu dizabilități în condiții bune de sănătate sunt trimise la ajutor social în loc să fie îndrumate pe piața de muncă să găsească joburi după abilitățile lor.

Politicianul UDMR i-a cerut liderilor Uniunii Europene să implementeze dispozițiile ONU despre drepturile persoanelor cu dizabilități, să îmbunătățească coordinarea UE și să pună în aplicare măsuri de susținere în toate staturile membre.