Raportul despre cetățenia UE are în vedere și minoritățile naționale autohtone

2017-12-12

Parlamentul European a acceptat raportul anual pentru 2017 despre cetățenia UE, care, datorită europarlamentarului Csaba Sógor, face referiri și la protecția minorităților autohtone.


“Documentul reamintește că minoritățile autohtone au coexistat pentru secole cu popoarele majoritare și atrage atenția Uniunea Europeană ar trebui să fie mai activă în protecția minorităților”,  a explicat Sógor. Europarlamentarul UDMR a fost responsabil de elaborarea Opiniei Comisiei LIBE a Parlamentului European, fapt pentru care mai multe paragrafe ale documentului se ocupă cu minoritățile autohtone. Documentul a fost acceptat de comisie pe 11 decembrie. 

Raportul demonstrează că în ciuda faptului că 8% din cetățenii europeni fac parte dintr-o minoritate națională, iar 10% vorbesc o limbă regională sau minoritară, Uniunea nu dispune de un cadru legal privind protecția minorităților. Prin urmare în statele membre există tratamente foarte divergente ale minorităților etnice și lingvistice. Documentul face referire și la dilema Copenhaga: statele candidate pentru aderare sunt obligate să respecte criteriile de democrație, stat de drept, drepturile fundamentale ale omului și situația minorităților, însă odată ce devin parte a uniunii urmărirea acestor obligații încetează. Din acest motiv raportul solicită stabilirea unui mecanism comunitar pentru protejarea valorilor UE și după aderare.