Cetățenia europeană trebuie să asigure egalitate de tratament
Situația generală și problemele minorităților etnice și linguistice necesită mai multă atenție în Uniunea Europeană, deoarece egalitatea de tratament nu reprezintă un privilegiu, ci este dreptul fiecărui cetățean al Uniunii Europene - susține viguros o Opinie a Comisiei LIBE a Parlamentului European, a cărei responsabil a fost europarlamentarul din Transilvania, Csaba Sógor. Concomitent, documentul îndeamnă la folosirea cât mai eficientă a Inițiativei Cetățenești Europene.
Cetățenia europeană și drepturile legate de aceasta - precum libera circulație, mișcarea liberă a forței de muncă, dreptul la educație pe teritoriul UE și protecția consulară - sunt fundamentale în Uniunea Europeană. Comisia Europeană pregătește analiza și evaluarea acestor drepturi la fiecare trei ani, proces în care se definesc și prioritățile anilor următoare. Comisia LIBE (Libertăți civile, justiție și afaceri interne) din Parlamentul European i-a încredințat lui Csaba Sógor Opinia Comisiei privind raportul din 2017. Documentul pregătit de politicianul din Transilvania și acceptat pe 7 noiembrie de comisie, subliniază în repetate rânduri importanța protecției minorităților.
“Cu susținerea comisiei LIBE, am reușit să subliniez încă odată că în ciuda faptului că 8% din cetățenii europeni fac parte dintr-o minoritate națională, iar 10% vorbesc o limbă regională sau minoritară, Uniunea nu dispune de un cadru legal privind protecția minorităților. Prin urmare în statele membre există tratamente foarte divergente a minorităților etnice și linguistice” - explică Sógor.
Politicianul UDMR crede că lângă Minority Safepack există și alte căi prin care trebuie solicitat în mod constant un cadru legal UE. “Suntem pe cale să adunăm și să punem pe masa Comisiei Europene un milion de semnături în favoarea protecției minorităților. Este important să demonstrăm cu fiecare document al Parlamentului European legat de acest subiect că această instituție este de partea noastră.” - afirmă Csaba Sógor.