Csaba Sógor a reacționat la discursul președintelui Comisiei Europene

2017-09-13

De multe ori putem observa discriminări suferite de minoritățile naționale autohtone sau lingvistice din Uniunea Europeană - din acest motiv consider salutare remarcile președintelui Comisiei Europene cu privire la necesitatea asigurării libertății, a egalității de drepturi și a statului de drept în UE – a spus Csaba Sógor referitor la discursul ținut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind situația Uniunii Europene în data de 13 septembrie.


Președintele Comisiei Europene a dezbătut cu eurodeputații la Strasbourg situația Uniunii, provocările cu care se confruntă UE și viitorul acestuia. În discursul său a subliniat că în interiorul Uniunii Europene trei principii fundamentale trebuie să fie respectate în permanență: cel al libertății, al egalității de drepturi și al statului de drept. De aici a ajuns la observația conform căreia în interiorul UE nu pot exista cetățeni de rangul doi, iar statul de drept nu poate să fie o alegere opțională, trebuie să fie un principiu imperativ, obligatoriu: “Uniunea noastră nu este un stat, dar este o comunitate de drept”, a spus Jean-Claude Juncker.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a reacționat la afirmațiile președintelui CE pe parcursul dezbaterilor care au urmat discursul, salutând ideea ca în viitor în Uniunea Europeană să nu mai existe cetățeni de rangul doi. Sógor a argumentat Importanța statului de drept cu exemplul cazului Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș.

Deputatul a accentuat că UE are un drum foarte lung de parcurs în privința protecției valorilor uniunii și a eliminării reale a discriminărilor, adăugând că 60 milioane de cetățeni UE așteaptă ca instituțiile UE să recunoască efectiv existența lor.