Este inacceptabil ca situația minorităților să se înrăutățească după aderarea la UE
În ședința interparlamentară a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European Csaba Sógor și-a exprimat poziția în favoarea necesității uni mecanism privind statul de drept. Făcând referire și la evenimentele din zilele trecute din România, europarlamentarul a declarat că manifestările cu caracter anti-minoritar urgentează tot mai mult elaborarea unui sistem de verificare la nivel european care monitorizează și trage la răspundere statele membre în cazul în care acestea nu respectă statul de drept, democrația și drepturile fundamentale ale omului.
La 22 iunie deputații Parlamentului European și a parlamentelor naționale au avut o dezbatere comună privind aplicarea practică a prevederilor raportului despre înființarea unui mecanism de control UE a al democrației, statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului, adoptat de PE în data de 25 octombrie 2016.
Din partea UDMR, pe lângă Csaba Sógor, a participat la dezbatere și deputatul în Parlamentul României, Izabella Ambrus.
“Începând cu președintele României până la ministrul afacerilor externe, toată lumea declară că minoritățile naționale în România își pot exercita drepturile în mod exemplar. Totuși, zilele trecute am putut constata din nou că revendicările legitime ale maghiarilor din România – printre care Legea minorităților promisă la aderare, care din 2005 zace în sertar, înființarea facultății maghiare în cadrul UMF Târgu-Mureș și remedierea situației școlii romano-catolice din Târgu-Mureș, folosirea limbii materne și a simbolurilor naționale – sunt prezentate ca și pericole pentru statul român și sunt folosite ca mijloace puternice de instigare a societății” – a atras atenția Csaba Sógor, potrivit căruia este inacceptabil ca situația minorităților naționale autohtone să se înrăutățească după aderarea la UE.
Eurodeputatul a punctat că, asemenea României, există mai multe țări membre UE care nu respectă valorile comune din Tratatul privind Uniunea Europeană. “Am dori ca prin intermediul mecanismului de control al statului de drept Uniunea Europeană să solicite imperativ respectarea și a drepturilor minorităților naționale” – a subliniat eurodeputatul, potrivit căruia cu acest mecanism de control al statului de drept ar începe o eră nouă în care pe întregul teritoriu al UE cetățenii se bucură de aceleași drepturi fundamentale, inclusiv cetățenii care aparțin minorităților naționale.
Despre mecanismul statului de drept
Scopul mecanismului statului de drept în domeniul democrației, statului de drept și al drepturilor fundamentale este ca toate statele membre să respecte toate valorile stabilite în tratatele UE și ca în acest scop să se stabilească norme clare și obiective. În raportul adoptat de PE (la data de 25 octombrie 2016) un element cheie este dezbaterea interparlamentară, ca un pilon de bază al controlului democratic.