PE ar continua sprijinirea reducerii discrepanțelor existente între statele membre

2017-06-13

Deputatul european al UDMR, Csaba Sógor a pledat la Strasbourg în favoarea menținerii și după 2020 în forma actuală a politicii de coeziune, respectiv a finanțărilor unionale nerambursabile.


În rezoluția privind elementele fundamentale ale politicii de coeziune de după 2020, adoptată marți de colegislatorul UE, parlamentarii ar sprijini în continuare reducerea prin Uniune a disparităților dintre statele uniunii. PE solicită Comisiei Europene să prezinte cât mai rapid o propunere legislativă privind politica de coeziune după 2020 pentru că, așa cum reiese și din experiența perioadei actuale de programare, în vederea lansării din timp a inițiativelor concrete la nivel regional, pregătirea timpurie a politicii de coeziune este esențială.

În dezbaterea de luni care a precedat votul Sógor Csaba a argumentat în favoarea continuării și consolidării fondurilor structurale unionale după 2020. Potrivit eurodeputatului transilvănean, pe parcursul deceniilor trecute politica de coeziune a devenit una dintre politicile sectoriale cele mai recunoscute ale UE precum și simbolul solidarității în cadrul Uniunii, de ale cărei avantaje se bucură și maghiarii din Transilvania.

Eurodeputatul a subliniat: trebuie asigurate mai multe condiții prealabile pentru ca politica de coeziune să rămână puternică și eficientă și în viitor. Potrivit lui Csaba Sógor investițiile infrastructurale reprezintă fundamentul indispensabil a creșterii economice și, cu titlu de exemplu, a menționat că în numeroase țări unionale dezvoltarea rețelei de transport este și în continuare o prioritate vitală. 

Politicianul UDMR nu este de acord cu acele opinii care sprijină consolidarea expansiunii creditelor, de aceea a argumentat pentru favorizarea și după 2020 a finanțărilor nerambursabile și asigurarea acestui tip de finanțare țărilor mai puțin dezvoltate în locul creditelor.