Consolidarea mediei minoritare este o cauză comună europeană

2017-06-08

Cu participarea mai multor specialiști media din zona Bazinului Carpatic miercuri, 7 iunie, în Parlamentul European a avut loc o conferință privind situația mediei minoritare în limba maghiară. 


Despre media din România a vorbit redactorul-șef adjunct al Radio Târgu Mureş, Attila Szász, respectiv directoarea studioului Video Pontes TV Cluj-Napoca, Ágnes Maksay. Jurnalistul Asociației Cotidienelor în Limbile Minorităților și Regionale din Europa (MIDAS), Bence Balázs, pe lângă prezentarea situației din România a oferit o imagine de ansamblu și despre media minoritară la nivelul Europei.

Potrivit eurodeputatului Csaba Sógor, media majoritară din România adesea prezintă realitatea maghiară așa cum dorește ea să fie percepută. Cu titlu de exemplu a menționat pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc despre care ani la rând nu se relatează nimic în media națională, deși acest pelerinaj este cel mai semnificativ din Europa Centrală și de Est. 

Deputatul a accentuat că pentru comunitatea maghiară este important să existe și organe de presă de limbă maghiară susținute de fundații sau finanțate pe cale privată, ceea ce ar contribui în mare măsură la asigurarea pluralismului media. Ca o a treia prioritate a punctat că media minoritară ar trebui să înceapă să comunice și pe limba comunității majoritare. “În această privință deja există exemple de bune practici, iar acest lucru trebuie încurajat”, a formulat eurodeputatul.

Această temă a fost abordată și de Ágnes Maksay, care a subliniat importanța subtitrării emisiunilor de limbă maghiară și pentru comunitatea română, atât în cazul emisiunilor televiziunilor comerciale cât și al celor publice. În opinia lui Maksay, o mare deficiență a emisiunilor de limbă maghiară difuzate de televiziunea publică este difuzarea într-un interval orar neadecvat, când oamenii lucrează. În parte și din această cauză, maghiarii din România urmăresc în primul rând media publică din Ungaria.

Pe marginea abordării situației radioului public, Attila Szász a vorbit despre finanțarea insuficientă, care în România constituie o problemă mare pentru că bugetul nu acoperă nici investițiile noi, nici salarizarea adecvată a angajaților. În opinia lui Szász, și obiceiurile consumatorilor se schimbă rapid, aceștia se așteaptă ca și radiourile să dispună de o platformă online actualizată cu conținut video integrat. Radio Târgu-Mureș în prezent are program de difuzare în limba maghiară de la orele 6 dimineața până la miezul nopții dar intenționează să extindă programul de difuzare la 24 de ore. Redactorul-șef adjunct la Radio Târgu Mureș a atras atenția și asupra misiunii speciale pe care o  îndeplinește un radio public, aceea de organizare a comunității.

Toți inițiatorii eurodeputați ai conferinței au subliniat că canalele de comunicare în limba minorităților constituie garanția supraviețuirii comunităților minoritare și scutul împotriva asimilării iar  consolidarea mediei trebuie să constituie o cauză comună europeană.