Succesul Minority SafePack va fi și reușita cetățenilor europeni

2017-05-16

Sógor Csaba a cerut de la colegii săi eurodeputați ca în perioada următoare să sprijine și ei inițiativa Minority SafePack, asemenea Președintelui Parlamentului European (PE).


În sesiunea plenară a PE din 15 Mai Csaba Sógor, cu ocazia intervenției sale a abordat problemele comunității maghiare din Transilvania. “Acum câteva luni înainte, în toamna anului 2016 am discutat deja aici despre faptul că lupta anticorupție din România, pe lângă aspectele sale evident pozitive, include și abuzuri grave. Atunci am descris felul în care la Târgu-Mureș o acuzație de corupție este folosită pentru a face imposibilă funcționarea unei școli de limba maghiară din România. Astăzi pot să repet acest lucru, pentru că situația de atunci nu s-a rezolvat, chiar mai mult, procurorii parchetului anticorupție audiază pe rând părinții elevilor, încercând să-i intimideze și să le insufle nesiguranță” - a subliniat Sógor.

Conform deputatului UDMR scopul autorităților este clar: punerea sub semnul întrebării funcționarea și viitorul școlii. Eurodeputatul transilvănean totodată a accentuat faptul că și această problemă confirmă că problemele minorităților naționale trebuie tratate la nivel european, așa cum solicită mai mulți reprezentanți ai acesteia în inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack, înregistrată recent de Comisie. În legătură cu aceasta, Sógor Csaba a cerut de la colegii săi eurodeputați ca să sprijine și ei această inițiativă, asemenea președintelui Parlamentului European, pentru că succesul acestei inițiative va fi totodată și reușita cetățenilor europeni.