Expoziție a trei pictori din Transilvania în Parlamentul European
În data 2 mai, trei pictori transilvăneni au debutat în Parlamentul European, invitați de europarlamentarii UDMR Csaba Sógor și Iuliu Winkler. Picturile în ulei ale lui György Katona, Lajos Emil Kovács și Károly Pongrácz călăuzesc spectatorii prin mediul rural din Transilvania, dar și prin mai multe metropole din lume.
Cei trei artiști au pornit din același loc, Transilvania, dar acum trăiesc și creează în trei țări europene diferite - România, Ungaria și Austria. ”Uitându-ne la picturile expuse putem vedea că de-a lungul anilor o varietate de efecte, stiluri de compoziție și tendințe au marcat opera artiștilor, dar un singur lucru l-au preluat toți în arta lor: tradițiile artistice din Transilvania și școala de la Baia Mare", a afirmat Csaba Sógor la ceremonia de deschidere. Europarlamentarul a declarat că tablourile expuse reprezintă exemplul concret al artei ca instrument excepțional ce depășește frontierele naționale, dar în același timp transmite aspecte ale identităților naționale.
“Recent, vorbim tot mai mult despre viitorul Uniunii iar în această dispută problema identității ocupă un loc esențial. UE este o uniune care acoperă multe identități, în același timp eu sunt cetățean al regiunii mele, Transilvania, al țării mele și al Uniunii. Așa cum poate reieși din enumerare, pentru mine cea mai apropiată identitate este cea locală, iar dacă cineva vrea să înțeleagă ce înseamnă să fii maghiar în Transilvania, va trebui să se familiarizeze cu arta și cultura noastră. Această expoziție este o bună oportunitate pentru a face acest lucru aici, în Parlamentul European”, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler la deschiderea expoziției.
Istoricul de artă Jenő Murádin a lăudat și el munca artiștilor. În discursul său a spus: pentru fiecare artist, fie el pictor, sculptor, muzician, a debuta aici în centrul virtual al Europei, în această clădire emblematică a Parlamentului European, este o mare onoare. El a subliniat: activitatea organizatoare consecventă a deputaților din Transilvania demonstrează că, uneori, problematica apropierii culturilor depinde doar de inițiative individuale.