Conferință despre importanța educației în limba maternă
Deputații europeni Andrea Bocskor, Andor Deli, Pál Csáky și Csaba Sógor au organizat o conferință intitulată Limba maternă vs limba de stat - Probleme lingvistice în sistemele educaționale europene în data de 7 martie în clădirea din Bruxelles a Parlamentului European. Discursul de deschidere a fost susținut de Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, care a subliniat: "Cultura și limba merg mână în mână, iar educația în limba maternă asigură supraviețuirea și prosperitatea minorităților naționale autohtone în regiunea lor natală."
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre situația școlilor maghiare înainte de revoluția din 1989, care a pus capăt dictaturii comuniste din România, după care a enumerat instituțiile de învățământ maghiare, care au fost înființate după revoluție. În discursul său, Kelemen Hunor a evidențiat situația liceului romano-catolic din Târgu Mureș: Direcția Națională Anticorupție a inițiat demersuri împotriva directorului școlii și al inspectorului șef județean în noiembrie, anul trecut. Acuzația: abuz in serviciu în procedura de înființare a unității de învățământ. Politicianul a spus: demersurile DNA au pus școala în imposibilitate de funcționare și neagă practic existența instituției, în ciuda faptului că nu putem vorbi de corupție în acest caz. Instituția de învățământ a fost fondată conform legislației în vigoare, în clădirea care a fost naționalizată de regimul comunist și retrocedată în mod corect Bisericii Romano-Catolice. ”Uniunea Europeană trebuie să respecte statul de drept. Trebuie să aderăm la valorile care fac Europa mai bogată și mai diversă. Nu putem accepta acțiuni și măsuri aparent justificate, dar care sunt de fapt, contrare minorităților și a drepturilor omului, lezează dreptul la proprietate privată, libertatea religioasă și statul de drept", a declarat președintele UDMR.
Deputatul european UDMR Csaba Sógor organizează conferințe în fiecare an, în 21 februarie cu prilejul Zilei Internaționale a Limbii Materne. Scopul acestor evenimente este să atragă atenția factorilor de decizie europeni asupra problemelor limbilor minorităților naționale autohtone. În timpul acestui eveniment Sógor a vorbit despre problemele lingvistice din sistemele educaționale europene. "10% din populația UE, peste 55 de milioane de cetățeni europeni, vorbesc o limbă minoritară. Supraviețuirea și cultura acestor comunități sunt puse în pericol în cazul în care drepturile lor lingvistice sunt încălcate. Acesta este motivul pentru care este crucial, ca sistemele educaționale să încurajeze predarea în limba maternă, care este dreptul minorităților naționale autohtone în Europa. Aceasta este singura modalitate prin care membrii comunităților noastre pot păstra identitatea și culturile lor ", a spus deputatul european UDMR.