Csaba Sógor: integrarea țărilor din Balcanii de Vest ar putea fi o poveste de succes a UE

2017-03-16

Vorbim din ce în ce mai puțin de extinderea granițelor Uniunii Europene atunci când abordăm subiectul viitorului UE, chiar dacă aceasta este o chestiune de cea mai mare importanță în stabilizarea Balcanilor de Vest – a argumentat Csaba Sógor în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European.


În timpul sesiunii plenare a Parlamentului European de miercuri, deputații europeni au discutat concluziile ședinței din 9-10 martie a Consiliului European. In timpul dezbaterii, europarlamentarul UDMR a declarat: doar pentru că unii cred că nu este oportun să vorbim despre extinderea Uniunii Europene, noi nu putem uita promisiunile făcute acestor țări. "Trebuie să păstrăm posibilitatea reală de extindere a Uniunii pe ordinea de zi. Altfel, vom pierde credibilitatea noastră în aceste societăți. Europa are nevoie de povești de succes și integrarea Balcanilor de Vest poate fi o astfel de poveste de succes" – a spus el.

Potrivit lui Csaba Sógor, este de asemenea important să găsim o soluție la nivelul UE pentru calmarea tensiunilor etnice, iar acest lucru este posibil numai în cazul în care încălcarea drepturilor minorităților în statele membre nu este trecută cu vederea. Europarlamentarul a declarat: conviețuirea pașnică a diferitelor etnii este o problemă importantă în mai multe state membre și în statele candidate care afectează viața de zi cu zi a oamenilor. "UE nu poate spune că aceste probleme sunt doar de interes local, care trebuie soluționate la nivel de stat membru" – a subliniat acesta.

În timpul dezbaterii de miercuri privind raportul anual despre Muntenegru Sógor a abordat același subiect, spunând: "Este o greșeală că raportul nu recunoaște natura multi-etnică a Muntenegrului și consecințele acestuia, respectiv necesitatea unor drepturi egale pentru diferitele comunități naționale și etnice."

Csaba Sógor a mai spus că, atunci când vorbim despre țările din Balcanii de Vest, nu putem pierde din vedere faptul că granițele țărilor și granițele comunităților etnice nu coincid. Există un număr mare de minorități care trăiesc în fiecare stat, prin urmare, reconcilierea etnică, respectul reciproc și reducerea tensiunilor este posibilă numai în cazul în care drepturile minorităților naționale sunt respectate. "În multe cazuri, se pare că, cu cât un stat este mai aproape de aderare, cu atât aceste aspecte sunt mai puțin importante, iar în cazul statelor membre, este pur și simplu nepoliticos să deschizi acest subiect" – a declarat europarlamentarul, în opinia căruia toate acestea pot avea consecințe grave în viitor.