Csaba Sógor în PE: Raportul Departamentului de Stat al SUA critică protecția minorităților în România

2017-03-14

Rapoartul anual al Departamentului de Stat al SUA privind  drepturile omului aduce critici serioase României în ceea ce privește situația minorității maghiare – a subliniat europarlamentarul Csaba Sógor, în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg. În opinia sa, documentul confirmă că declarația președintelui Klaus Johannis, potrivit căreia România este un stat model în ceea ce privește protecția minorităților, este nerealistă. 


În discursul său Csaba Sógor dat câteva detalii din documentul de la Washington, subliniind faptul că procesul de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist către biserici  a fost oprit, ba chiar inversat în unele cazuri. "În plus, documentul arată că autoritățile statului au împiedicat utilizarea simbolurilor minorităților, cum ar fi steagul secuiesc și că, în ciuda legilor existente, utilizarea limbii materne în administrația publică, în sistemul de sănătate și în cel judiciar nu este garantată. Documentele subliniază faptul că curtea de apel a respins cererea de înregistrare a unei asociații care urmărește promovarea Secuimii ca destinație turistică pentru că în numele asociației era inclus cuvântul "secuime". Cererea a fost respinsă pe motiv că secuimea era definită de-a lungul liniilor etnice, care, potrivit instanțelor, nu este permisă în țară. Curtea de apel a recunoscut că alte regiuni istorice ale țării ar putea fi promovate ca destinații turistice, deoarece acestea nu au fost definite pe criterii etnice"- a declarat europarlamentarul.

Europarlamentarul UDMR adăugat că documentul din SUA a formulat multe alte critici care duc la concluzia că problemele comunității maghiare din România - problemele a 1,2 milioane de cetățeni - cer o atenție sporită, deoarece autoritățile române consideră această comunitate nu ca un partener, ci ca o potențială sursă de amenințare.